Site pictogram DoeHetZelfMakelaar

Wat doet een makelaar?

Wat doet een makelaar?

Een makelaar begeleidt jou bij het verkopen of kopen van onroerend goed. De makelaar adviseert jou bij het verkopen of kopen, gaat mee naar bezichtigingen, doet de onderhandelingen en adviseert bij het koopcontract.

Aankoopmakelaar of verkoopmakelaar?

Een makelaar kan jou helpen bij het kopen of verkopen van onroerend goed of een ander object zoals een boot. Je bent niet verplicht om een makelaar in te schakelen. De makelaar is gespecialiseerd in het kopen en verkopen van onroerend goed. Er zijn ook makelaars voor andere zaken zoals boten, maar ook voor grondstoffen bijvoorbeeld. Hij/zij kan jou een hoop werk uit handen nemen en een goed advies geven.

De makelaar kan niet tegelijk aankoopmakelaar en verkoopmakelaar zijn voor hetzelfde object. Dit is omdat een koper en een verkoper verschillende belangen hebben. Dit geldt ook voor twee makelaars van hetzelfde makelaarskantoor. Zij zouden niet zowel op kunnen treden voor de koper als voor de verkoper.

Taken verkoopmakelaar

Wil je onroerend goed verkopen? Dan kan je een verkoopmakelaar inschakelen. De verkoopmakelaar zet het onroerend goed te koop en gaat op zoek naar potentiële kopers. De makelaar doet ook de onderhandelingen en regelt het koopcontract.

De taken van de makelaar hangen af van jouw wensen. Bij de verkoop zorgt de makelaar voor de promotie (foto’s), bezichtigingen en onderhandelingen met kopers. Jij betaalt de makelaar daar een courtage voor.

De taken van een verkoopmakelaar zijn:

Taken aankoopmakelaar

Als je onroerend goed wilt kopen kan je een aankoopmakelaar inschakelen. De aankoopmakelaar helpt jou met het zoeken naar het onroerend goed en geeft jou advies hierover.

Een aankoopmakelaar helpt je met het zoeken naar onroerend goed, ondersteunt bij bezichtigingen en voert de onderhandelingen uit. Daarnaast geeft de makelaar advies over het koopcontract. De taken van een aankoopmakelaar zijn:

Verhuurmakelaar

Voor huren gelden andere regels dan voor kopen. Daarom zijn er ook gespecialiseerde verhuurmakelaars. De makelaar inspecteert het onroerend goed. De verhuurmakelaar screent geschikte huurders om te controleren of deze inkomen heeft en hoe hoog dat inkomen is. Je kunt hen ook inschakelen voor de bezichtigingen en de huurders rondleiden. De verhuurmakelaar ondersteunt ook bij het opstellen van het huurcontract.

Taxatie

De makelaar voert ook een taxatie uit. Dit wordt door een onafhankelijke makelaar of taxateur gedaan, dus niet door jouw eigen makelaar. Op basis van een taxatie geeft de verkoopmakelaar advies over de verkoopprijs. Bij de taxatie wordt onder meer gekeken naar de bouwkundige staat en de ligging van het onroerend goed. Het bepalen van de waarde is nodig voor de hypotheekverstrekker, de fiscus (i.v.m. belastingen) en de opstalverzekering.

Vereniging voor makelaars

De meeste makelaars zijn lid van een vereniging voor makelaars. Zoals:

De makelaars die lid zijn van een vereniging maken gebruik van standaard voorwaarden, zoals die van de NVM.

Mobiele versie afsluiten