5 belangrijke zaken over een makelaar

De makelaar

Er zijn veel verschillende makelaars. Zo kun je makelaars onderscheiden in waar ze bij bemiddelen. Er is een makelaar voor woningen, voor bedrijfsruimtes, voor boten maar ook voor koffie en thee. Makelaar is een beroep waarbij je bemiddelt tussen koper en verkoper.

Makelaar

Hoe betaal je een makelaar?

Makelaar is een vrij beroep. De gebruikelijke manier voor een particuliere verkoper is om een percentage van de verkoopprijs af te dragen. Dat hoeft zeker niet. Je kunt over alles onderhandelen. Heb je een gewild en relatief duur object in de verkoop? Dan kan het percentage zeker naar beneden. Je kunt ok een vast bedrag afspreken met de makelaar. Ook een optie is om verschillende opdrachten bij elkaar te voegen. Bijvoorbeeld de verkoop van je bestaande woning en de aankoop van je nieuwe woning combineren.

Er zijn ook makelaars die hun diensten opknippen en je de mogelijkheid geven om delen zelf uit te voeren. Bijvoorbeeld de bezichtiging kun je vaak zelf regelen.

Hoe vind je een goede makelaar?

Makelaar is een vrij beroep. Iedereen mag zich dus makelaar noemen. De meeste makelaars zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. De grootste en bekendste is de NVM. Het voordeel van een makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie is dat die zich aan bepaalde regels van de branche moet houden. Ook zijn die makelaars op deze manier gebonden aan tuchtrecht en een klachtenprocedure. Het is niet op voorhand gezegd dat deze makelaars ook beter zijn.

Makelaars vind je bijvoorbeeld op de site funda.nl, let op daar staan alleen makelaars die lid zijn van de NVM.

Wat doet de makelaar?

Je kunt een makelaar inschakelen voor de koop of de verkoop. Bij de verkoop zal de makelaar adviseren over de verkoopprijs en over de manier waarop je de woning het beste kunt aanbieden. De manier waarop je een woning beschrijft en de foto’s die je daarbij plaatst kunnen bepalend zijn voor het bedrag dat je gaat ontvangen. Denk in sommige regio’s ook aan een Engelse of Duitse tekst. Je kunt hierbij zover gaan als je zelf wilt. Een driedimensionale presentatie, animaties, het aanpassen en laten stylen van de inrichting speciaal voor de verkoop.

0
Je winkelwagen