Boot kopen of verkopen

Boot kopen of verkopen

Home » Boot kopen of verkopen

Een boot kopen of verkopen

Een boot is voor veel mensen een droom. Als een boot heel groot is noem je het een schip. Schepen zijn vaak ingeschreven in het kadaster. Afhankelijk van de omvang kan je dus alles zelf, of moet je uiteindelijk een notaris inschakelen. Voor de verkoop van boten die ingeschreven staan in het kadaster heb je sowieso een notaris nodig.

De verkoop van een boot lijkt het meeste op de verkoop van een auto. Je belangrijkste punten van aandacht zijn het onderhoud, eventuele garanties en de datum waarop het risico overgaat. Sommige snelle boten staan zelfs ingeschreven bij de RDW en moeten dus overgeschreven. In een contract kan je ook regelen wat er met een ligplaats zal gebeuren. Wil de koper graag de ligplaats behouden of juist niet? Dit kan je in een contract vastleggen.

Langs de notaris

Als een boot staat ingeschreven in het kadaster moet de verkoop via de notaris. De boot is dan een registergoed en staat met een identificatienummer in het kadaster ingeschreven. De notaris zal dan de transportakte opstellen. Deze moet worden ingeschreven in het kadaster.

Je kan met de koper afspreken wie de kosten van de notaris op zich neemt. Dit kan je ook al in jouw verkoopadvertentie opnemen. Wil jij, de verkoper, de kosten van de notaris op jou nemen? Dan verkoop je vrij op naam. Jij kiest dan de notaris. Wil je dat de koper de notariskosten op zich neemt? Dan is er sprake van kosten koper. De koper kiest dan de notaris.

Voordelen om hier je contract te maken

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk zelf een koopcontract voor de verkoop van een boot.

  • In 5 minuten klaar
  • Geen makelaar, jurist of notaris nodig
  • Jouw overeenkomst op jouw moment
  • Word document dus zelf aan te passen
  • Goed beschermd als koper en verkoper
  • Reken veilig af met iDEAL, Apple Pay of Creditcard

Zelf boot verkopen of toch via de makelaar

Voor het verkopen van een boot ben je niet verplicht om een makelaar in te schakelen. Je kan dit ook helemaal zelf regelen. In sommige gevallen kan het wel verstandig zijn om een makelaar in te schakelen. Bijvoorbeeld als het om een hele bijzondere of dure boot gaat of als je zelf wat meer advies wil over het verkopen. De richtlijn is dat als jouw boot meer dan €20.000,- waard is, het handig is om een makelaar in te schakelen.

Het inschakelen van een makelaar is niet zonder kosten. De meeste makelaars zullen een deel van de winst willen of een vaste prijs voor de verkoop willen ontvangen. Je kan dus niet de gehele opbrengst van de boot zelf houden als je een makelaar inschakelt.

Het voordeel van een makelaar is dat hij kennis van de markt heeft en ook een goed overzicht heeft over deze markt. De makelaar zal een goede prijs kunnen inschatten voor het soort boot en de staat waarin deze verkeert. Hierdoor ben je ervan verzekert dat je jouw boot tegen een eerlijke prijs zal verkopen.

Schip registreren

Als je een schip hebt kan je deze laten registreren bij het kadaster. Dit heet ‘teboekstelling schip’. Jouw schip krijgt dan een uniek identificatienummer. Als het schip is ingeschreven ligt jouw eigendom vast in de openbare registers van het kadaster.  

Wat zijn de voordelen van het laten registreren van een schip?

  • Je kan een hypotheek afsluiten op het schip;
  • Het schip krijgt een uniek registratienummer. Bij diefstal is het schip beter beschermt;
  • Je kan een zeebrief aanvragen wanneer je voor zeeregistratie kiest. Een zeebrief is een paspoort voor een schip. Dit kan problemen in het buitenland voorkomen;
  • Bij een binnenvaartregistratie ontvang je een eigendomscertificaat van het kadaster.

Het registreren van een schip heeft dus veel voordelen. Het is dus zeker het overwegen waard.

Pleziervaart

In de meeste grote steden heb je tegenwoordig een vignet of vergunning nodig om daar te kunnen varen. De regels en kosten hiervan verschillen per gemeente. Bijvoorbeeld in de gemeente Amsterdam. Daar betaal je belasting als je een pleziervaartuig hebt en deze wil afmeren in Amsterdam. Ook als je jouw boot aan jouw eigen steiger legt. Als je dit betaald krijg je een vignet. Dit bedrag kan al snel oplopen tot boven de €500,-.

Vraag bij jouw gemeente dus na wat de regels en eventuele kosten zijn.

Lees meer

0
Je winkelwagen