Vakantiewoning

Home » Vakantiewoning

Een vakantiewoning verkopen

Een vakantiewoning kopen of verkopen in Nederland kan je zelf! Afhankelijk van de exacte aard van de woning moet je uiteindelijk naar een notaris. Bij een vakantiewoning moet je goed opletten of de ondergrond ook in eigendom is. Een veel voorkomende situatie is waarbij de vakantiewoning op erfpacht staat. Dan is van groot belang hoe lang de looptijd van de erfpacht is.

Naar de notaris

Heb je de vakantiewoning gekocht (of verkocht) dan moet je naar de notaris. Een vakantiehuis is een registergoed. Die staan ingeschreven in het kadaster. Je hebt een notaris nodig om een transportakte op te stellen, die in het kadaster kan worden ingeschreven.

De kosten van de notaris heb je als koper zelf in de hand. De koper heeft het recht om de notaris te zoeken en in ieder geval een offerte te vragen. Dit is op grond van de algemene regel: “wie betaalt die bepaalt”. De koper zal in het algemeen alle kosten verbonden aan de koop moeten betalen.

Het maakt niet uit of de je de vakantiewoning binnen de familie verkoopt. De werkzaamheden van de notaris zijn bovendien niet minder bij een groot kantoorpand of bij een vakantiehuis. Het opstellen van de akte, het controleren van de registers en de gegevens van de koper en verkoper, deze werkzaamheden zijn in beginsel gelijk.

Wil je een offerte, dan vraag je die natuurlijk snel en goedkoop via DoeHetZelfNotaris. Je kan ook als verkoper de kosten van de notaris voor je rekening nemen. Jij mag dan de notaris uitzoeken. Je noemt dat vrij op naam, afgekort als v.o.n.

Vakantiewoning verhuren

Je kan je vakantiewoning of vakantiehuis verhuren. Ligt de woning op een park of is het een appartement dan kan het zijn dat je gebonden bent aan extra regels. In alle gevallen wil je een goed contract voordat jij de woning gaat verhuren. De eigenaar van een park of terrein kan beperkingen hebben opgelegd aan de verhuur. Maar ook de gemeente kan grenzen stellen aan de verhuur van vakantiewoningen. De meest voorkomende beperking gaat over het maximale aantal dagen dat je zou kunnen verhuren.

Met een huurcontract regel je de huur van de vakantiewoning. Daarmee heb je de belangrijkste zaken op papier. Zoals de huurperiode, de hoogte van de huur en het gebruik. Je kan natuurlijk altijd zelf nog aanvullende regels maken. Zo is via het contract ook verbindend gemaakt als je een papier of map met aanwijzingen in het huisje hebt gelegd. Het contract gaat ook over overlast voor de buren en het maken van vuur of een barbecue.

Voordelen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk zelf een huurcontract voor een vakantiewoning

  • In 5 minuten klaar
  • Geen makelaar of jurist nodig
  • Jouw overeenkomst op jouw moment
  • Word document dus zelf aan te passen
  • Goed geregeld als verhuurder
  • Reken veilig af met iDEAL, Apple Pay of Creditcard
0
Je winkelwagen