Vakantiewoning

Een vakantiewoning in Nederland

Vakantiewoning

Vakantiewoningen zijn een gewild bezit. De meeste vakantiewoningen staan op een recreatiepark. Al heel lang zijn er regels opgenomen in bestemmingsplannen zodat gewone woningen niet gebruikt kunnen worden als vakantiewoningen. Onbedoeld heeft dat de waarde van sommige vakantiewoningen enorm opgedreven. Als je de gelukkige eigenaar van een oude woning op een Waddeneiland bent met een recreatiebestemming, dan heb je een fors bezit.

De meeste vakantiewoningen staan dus op recreatieparken. Dat wil zeggen dat voor zowel de verhuur als de verkoop er meestal ook nog andere partijen betrokken zijn dan alleen de eigenaar.

Belegging of eigen gebruik

Je kunt een vakantiewoning aankopen als belegging, of beleggingsobject. Dat wil zeggen dat je streeft naar een optimale verhuur. Je kunt hierbij opteren om ondernemer te zijn. Dat heeft diverse voordelen, zoals voor de verrekening van de BTW. Het rendement van het verhuren van een vakantiewoning kan interessant zijn. Net als bij alle onroerend goed exploitatie is het zo dat je onderliggende belegging meestal zijn waarde grotendeel behoudt.

Op recreatieparken zijn vaak grote exploitanten, zoals Roompot die voor jou de hele exploitatie uit handen nemen. Zij verzorgen de verhuur, en administratie en andere zaken.

Vakantiewoning kopen of verkopen

Het kopen of verkopen van een vakantiewoning lijkt op het kopen van een gewone woning. Dus jullie stellen een koopcontract op (voorlopig koopcontract in de volksmond). Hierna moet een notaris een transportakte opstellen die in het kadaster wordt ingeschreven. Maar let ook op de verschillen. Zo is er bij deze koop geen sprake van een wettelijke bedenktijd. Je kan een bedenktijd overeen komen in het contract. Ook is de hypotheekrenten bijvoorbeeld niet aftrekbaar.

Vakantiewoning verhuren

Ook voor de verhuur van een vakantiewoning moet je je eerst goed informeren. Mag het verhuren van het bestemmingsplan? Wat zijn de fiscale regels en heb ik nog toestemming nodig van anderen, zoals een parkeigenaar.

Ook fiscaal zijn er natuurlijk zaken waar je goed op moet letten.

Lees meer over Vakantiewoning verhuren

0
Je winkelwagen