Bedrijfspand

bedrijfspand

Bedrijfspand verhuren of verkopen

Je bedrijfspand verhuren en verkopen kan je natuurlijk zelf. Bedrijfsruimte is er in heel veel verschillende vormen. Van de garagebox tot de fabriek, van de het agrarisch bedrijf tot de supermarkt. Het belangrijkste aspect bij de verhuur en de verkoop is dat de koper of huurder veel minder beschermd is dan een particulier. De wetgever heeft de koper en de huurder van woningen extra bescherming geboden. Zo is er de beroemde huurbescherming en de bedenktijd bij de koop van een woning. Al dat soort beperkingen gelden niet voor ondernemers of andere zakelijke partijen.

Bedrijfspand verhuren

Bij het verhuren van bedrijfsruimte zijn er twee verschillende juridische regimes. De ene is voor winkels en dergelijke, de andere is voor alle overige bedrijfsruimte. Logischerwijs hebben huurders van winkelruimte iets meer bescherming. Zij bouwen goodwill op die deels gebonden is aan de locatie. De looptijd van de huur van een bedrijf is meestal in vaste periodes. Na een start van bijvoorbeeld één jaar gaat het dan in periodes van vijf jaar, met een optie om weer vijf jaar. Ook hier, er zijn geen wettelijke regels. De duur van een huurcontract staat meestal in verhouding met de huurprijs.

Veel meer dan een huurcontract

Als je zakelijk betrokken bent bij de verhuur van onroerend goed voor de zakelijke markt heb je meer nodig dan alleen een huurcontract. Je krijgt dan te maken met de verlenging van een contract of juist het opzeggen van een dergelijk contract. Bij winkels en horeca kunnen huurders een nieuwe huurder voordragen als zij stoppen met hun bedrijf. Ook al deze zaken bevatten een juridische component en dus een juridisch document. Daarom hebben wij die contracten bij elkaar geplaatst is een set contracten voor de verhuurder.

Bedrijfspand verkopen

De verkoop van bedrijfsmatig onroerend goed moet altijd in twee stappen. In eerste instantie is er de koopovereenkomst. Daarin regelen jullie de afspraken voor de verkoop. Deze overeenkomst moet daarna vastgelegd door een notaris. Die maakt een transportakte op. In de koopovereenkomst kunnen ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Bijvoorbeeld voor de financiering kan een financieringsvoorbehoud zijn gemaakt.

Je kan een dergelijk contract goed zelf opstellen. Het spreekt voor zich dat als de belangen enorm groot zijn, dat je dan beter een deskundige partij kan inschakelen.

Lees meer over Bedrijfsruimte verkopen

0
Je winkelwagen