Neem geen risico bij verkoop berging of opslagruimte

Neem geen risico bij verkoop berging of opslagruimte

Berging verkopen

berging of opslagruimte verkopen

In een appartementencomplex zijn de bergingen meestal losse objecten. Je kunt de berging dan ook afzonderlijk van het appartement kopen of verkopen. In een land waar ruimte tekort is kun je ook losse opslagruimtes kopen of verkopen. Die kunnen in grote gebouwen vol met opslagruimtes zitten. Ook zie je vaak losse opslagruimtes te koop.

Een berging of opslag kun je heel goed zelf verkopen. Daar heb je geen makelaar bij nodig. Wel heb je meestal een notaris nodig voor het transport.

berging

Stappenplan: Hoe verkoop ik mijn berging of opslagruimte?

 1. Zorg voor een goede presentatie

  De opslagruimte moet er netjes uitzien. Overweeg onderhoud, zoals schilderwerk, piepende deuren en dergelijke uit te (laten) voeren om een hogere koopprijs te rechtvaardigen. Zorg dat de ruimte schoon is en opgeruimd.

 2. Bepaal een realistische prijs

  Kijk op sites waar vergelijkbare opslagruimtes te koop staan. Bepaal op grond daarvan een reële prijs.

 3. Zorg voor een perfecte bezichtiging

  Probeer voor de bezichtiging naar jouw opslag te kijken met de blik van een ander. De koper moet tijdens de bezichtiging zich al eigenaar kunnen voelen. Zorg dus dat er geen spullen meer staan.

 4. Informeer de koper volledig

  Dit is het moment waarop je de koper volledig moet informeren. Informatie die je hebt gedeeld kan achteraf niet tegen je gebruikt worden. Dus als er iets niet 100% in orde is en je vertelt het nu, kan de koper niet achteraf zeggen dat hij het niet wist. Verzwijg je echter zaken, dan kan de koper, ook na de koop, nog bij je aankloppen.

 5. Onderhandel over de prijs en de rest van de voorwaarden

  Probeer een zo goed mogelijke koopprijs te ontvangen. Realiseer je dat naast de koopprijs ook andere zaken op geld waardeerbaar zijn. Denk aan een paar maanden verzekering, WOZ of andere doorlopende kosten. Staar je dus niet blind op de koopprijs, maar kijk naar de totale deal.

 6. Zet de afspraken op papier

  Zorg dat je een goed contract opstelt. Zorg dat alle afspraken die je hebt gemaakt hierin staan. Bij twijfel voeg je foto’s toe. Schade of iets dat je mee verkoopt, zorg dat je achteraf geen discussie kan krijgen.

 7. Geen bedenktijd

  Een berging is een onroerende zaak. Toch geldt er geen wettelijke bedenktijd. Die is alleen van toepassing voor woningen en vakantiewoningen. Verkoop je de gering tegelijk met de woning, dan is er dus wel een bedenktijd. Je kan een contractuele bedenktijd hebben afgesproken.

 8. Levering

  De levering is het moment waarop de eigendom daadwerkelijk overgaat. Opslagruimtes zijn onroerende goederen. Het transport moet dus plaatsvinden bij een notaris. Die schrijft de koop vervolgens in bij het kadaster.

Berging in een appartementencomplex

Vaak is een berging een onderdeel van een appartementencomplex. In dat geval moet je ook in de regels van de Vereniging van Eigenaren kijken. Bij de splitsing of het opmaken van de appartementen zijn vaak regels gesteld over het mogen verkopen van de bergingen. Zo kan je ze soms uitsluitend aan andere leden van de VvE verkopen. Het kan ook zijn dat de andere leden een recht van eerste verkoop hebben. Kijk goed in het VvE-reglement, ook voor toestemmingsvereisten.

Langs de notaris

Standaard - DeGoedkoopsteNotaris - Vergelijk alle

Heb je de berging gekocht (of verkocht) dan moet je naar de notaris. Een berging is in principe een registergoed. Die staan met een apart nummer ingeschreven in het Kadaster. Je hebt een notaris nodig om een transportakte op te stellen, die in het Kadaster kan worden ingeschreven.

De kosten van de notaris heb je als koper zelf in de hand. Schrik niet want de notariskosten kunnen behoorlijk hoog zijn in verhouding tot de koopprijs. De koper heeft het recht om de notaris te zoeken en in ieder geval een offerte te vragen. Dit is op grond van de algemene regel: “wie betaalt die bepaalt”. De koper zal in het algemeen alle kosten verbonden aan de koop moeten betalen.

Het maakt voor de kosten niet uit aan wie je de berging verkoopt, een vreemde of een ander lid van de VvE. De werkzaamheden van de notaris zijn bovendien niet minder bij een groot stuk appartement of bij een berging. Het opstellen van de akte, het controleren van de registers en de gegevens van de koper en verkoper, deze werkzaamheden zijn in beginsel gelijk.

Je kan ook als verkoper de kosten van de notaris voor je rekening nemen. Jij mag dan de notaris uitzoeken. Je noemt dat vrij op naam, afgekort als v.o.n. Dat zet je dan in de aanbieding of advertentie.

0
Je winkelwagen