Ligplaats

Home » Ligplaats

Een ligplaats kopen

Zoals een parkeerplek los te koop kan zijn, zo zijn ook ligplaatsen los te verhandelen. Meestal is de ligplaats dan verbonden aan een vereniging. Vergelijkbaar met een vereniging van eigenaren. Let dus bij de koop en ook bij de verkoop goed op. Soms zijn er in de vereniging aparte eisen of verplichtingen die moeten worden opgenomen in de koopovereenkomst.

Langs de notaris

Heb je de ligplaats gekocht (of verkocht) dan moet je naar de notaris. Een ligplaats is in principe een registergoed. Die staan met een apart nummer ingeschreven in het kadaster. Je hebt een notaris nodig om een transportakte op te stellen, die in het kadaster kan worden ingeschreven.

Je kan ook als verkoper de kosten van de notaris voor je rekening nemen. Jij mag dan de notaris uitzoeken. Je noemt dat vrij op naam, afgekort als v.o.n. Dat zet je dan in de aanbieding of advertentie.

Wat doet de notaris

Het maakt voor de kosten niet uit aan wie je de ligplaats verkoopt, een vreemde of een ander lid van de mogelijke vereniging. De werkzaamheden van de notaris zijn bij de verkoop van een ligplek niet minder groot dan bij een appartement.

De notaris zal de persoonlijke gegevens van de koper en de verkoper controleren in de daarvoor bestemde registers. Ook moet de notaris de herkomst van het geld controleren dat de koper gaat betalen. Dan moeten eventueel bepalingen uit het eigendomsbewijs (de vorige koop) overgenomen worden in de nieuwe overeenkomst. De notaris controleert of er een hypotheek of ander recht rust op het te verkopen object. Is dat gereed dan zal de notaris de transportakte opstellen. De notaris bespreekt de inhoud met jullie en zorgt dat beide partijen hun handtekening plaatsen. Het geld is dan door de koper gestort op de derdengeldrekening van de notaris. Die keert het uit aan de verkoper. Hierna volgt de inschrijving in het Kadaster en is de koop definitief bezegeld.

Ligplaats verhuren

Je kan de ligplaats ook verhuren. Je hebt dan maandelijkse inkomsten en praktisch geen kosten. Is het een ligplaats in een jachthaven dan kan het zijn dat je aan extra voorwaarden bent gebonden van de eigenaar. In alle gevallen wil je een goed huurcontract voor de verhuur van een ligplaats.

Bij een ligplaats wil je regels stellen voor het gebruik van de ligplaats zelf. Zoals dat mensen geen ontplofbare stoffen mogen hebben en geen overlast mogen veroorzaken. Je wilt ook regels voor de wal, zoals dat ze geen open vuur of barbecue mogen hebben. Ook voor de rest van het terrein stel je regels, zoals over het parkeren. Mogelijk heb je ook nog een zogeheten havenreglement. Dat kan je dan ook via het huurcontract van toepassing verklaren. Zo is het huurcontract dus veel meer omvattend dan de huur van de ligplek op zich.

Voordelen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk een huurcontract voor je ligplaats.

  • In 5 minuten klaar
  • Geen makelaar of jurist nodig
  • Jouw overeenkomst op jouw moment
  • Word document dus zelf aan te passen
  • Goed geregeld als verhuurder
  • Reken veilig af met iDEAL, Apple Pay of Creditcard
0
Je winkelwagen