Ligplaats

ligplaats

Een ligplaats verkopen

Zoals een parkeerplek los te koop kan zijn, zo kan je ook een ligplaats verkopen. Meestal is de ligplaats dan verbonden aan een vereniging. Vergelijkbaar met een vereniging van eigenaren. Let dus bij de koop en ook bij de verkoop goed op. Soms zijn er in de vereniging aparte eisen of verplichtingen die moeten worden opgenomen in de koopovereenkomst.

Stappenplan ligplaats verkopen

Hoe verkoop ik mijn ligplaats.

  1. Bepaal een realistische prijs

    Kijk op het internet waar vergelijkbare ligplekken te koop staan. Bepaal op grond daarvan een reële prijs voor de ligplaats. Marktplaats is bijvoorbeeld een goede plek om te starten.
    Bij het bepalen van een realistische prijs moet je rekening houden met de volgende onderdelen:
    – het aantal ligplaatsen dat je verkoopt;
    – de locatie van de ligplaats;
    – de staat van onderhoud van de ligplaats; en
    – de grootte van de ligplaats.
    Op basis van deze onderdelen bepaal je een prijs.

  2. Informeer de koper volledig

    Ga je je ligplaats verkopen, dan is het belangrijk om de koper volledig te informeren. Als je informatie achterhoudt kan de koper, ook na de koop, nog bij je aankoppen. Als verkoper heb je een mededelingsplicht.
    Informatie die je hebt gedeeld kan achteraf niet tegen je gebruikt worden. Dus als er iets niet 100% in orde is en je vertelt het nu, kan de koper niet achteraf zeggen dat hij het niet wist. De koper heeft zelf een onderzoeksplicht.

  3. Onderhandel over de prijs en de voorwaarden

    Om een goede prijs je krijgen moet je onderhandelen met de koper. Naast de koopprijs zijn ook andere zaken op geld waardeerbaar. Denk aan een paar maanden WOZ of andere doorlopende kosten. Staar je niet blind op de koopprijs, maar kijk naar de totale deal.

  4. Zet de afspraken op papier

    Stel een koopovereenkomst op. Zet hier alle gemaakte gemaakte afspraken in. Voeg ook foto’s van de ligplaats toe. Hierdoor voorkom je dat er achteraf discussie ontstaat.

  5. Geen bedenktijd

    Hoewel een ligplaats wel een onroerende zaak is geldt er geen wettelijke bedenktijd. Die is alleen van toepassing voor woningen en vakantiewoningen. Je kan wel een contractuele bedenktijd hebben afgesproken.

  6. Levering

    De levering is het moment waarop de eigendom daadwerkelijk overgaat. Ligplaatsen zijn onroerende goederen. Het transport moet dus plaatsvinden bij een notaris. Die schrijft de koop vervolgens in bij het kadaster.

Langs de notaris

Heb je de ligplaats gekocht (of verkocht) dan moet je naar de notaris. Een ligplaats is in principe een registergoed. Die staan met een apart nummer ingeschreven in het kadaster. Je hebt een notaris nodig om een transportakte op te stellen, die in het kadaster kan worden ingeschreven.

Je kan ook als verkoper de kosten van de notaris voor je rekening nemen. Jij mag dan de notaris uitzoeken. Je noemt dat vrij op naam, afgekort als v.o.n. Dat zet je dan in de aanbieding of advertentie.

Wat doet de notaris

Het maakt voor de kosten niet uit aan wie je de ligplaats verkoopt, een vreemde of een ander lid van de mogelijke vereniging. De werkzaamheden van de notaris zijn bij de verkoop van een ligplek niet minder groot dan bij een appartement.

De notaris zal de persoonlijke gegevens van de koper en de verkoper controleren in de daarvoor bestemde registers. Ook moet de notaris de herkomst van het geld controleren dat de koper gaat betalen. Dan moeten eventueel bepalingen uit het eigendomsbewijs (de vorige koop) overgenomen worden in de nieuwe overeenkomst. De notaris controleert of er een hypotheek of ander recht rust op het te verkopen object. Is dat gereed dan zal de notaris de transportakte opstellen. De notaris bespreekt de inhoud met jullie en zorgt dat beide partijen hun handtekening plaatsen. Het geld is dan door de koper gestort op de derdengeldrekening van de notaris. Die keert het uit aan de verkoper. Hierna volgt de inschrijving in het Kadaster en is de koop definitief bezegeld.

Ligplaats verhuren

Je kan de ligplaats ook verhuren. Je hebt dan maandelijkse inkomsten en praktisch geen kosten. Is het een ligplaats in een jachthaven dan kan het zijn dat je aan extra voorwaarden bent gebonden van de eigenaar. In alle gevallen wil je een goed huurcontract voor de verhuur van een ligplaats.

Bij een ligplaats wil je regels stellen voor het gebruik van de ligplaats zelf. Zoals dat mensen geen ontplofbare stoffen mogen hebben en geen overlast mogen veroorzaken. Je wilt ook regels voor de wal, zoals dat ze geen open vuur of barbecue mogen hebben. Ook voor de rest van het terrein stel je regels, zoals over het parkeren. Mogelijk heb je ook nog een zogeheten havenreglement. Dat kan je dan ook via het huurcontract van toepassing verklaren. Zo is het huurcontract dus veel meer omvattend dan de huur van de ligplek op zich.

Voordelen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk een huurcontract voor je ligplaats.

  • Geen makelaar of jurist nodig
  • Je ontvangt een Word document, dat kun je dus zelf aanpassen
  • Goed geregeld als verhuurder

0
Je winkelwagen