Hypotheek

Hypotheek vestigen

hypotheek

Een hypotheek, is de financiering van een onroerende zaak. Bij de financiering van bijvoorbeeld een stacaravan kan je geen hypotheek hebben. Die moet je financieren met een gewone lening. Het bijzondere van een hypothecaire lening is dat de bank het unieke recht heeft op jouw woning of ander object. Betaal je de rente of aflossing niet dan kan de bank direct overgaan tot verkoop. Om een hypotheek af te sluiten moet je een partij hebben die jou het geld wil uitlenen. Daarna ga je bij een notaris de hypotheekakte opstellen.

Hypotheek is een zakelijk recht

Een hypotheek is een bijzonder recht (juridisch: een zakelijk recht). De partij die de hypotheek verstrekt, dat is de bank heeft een heel sterk recht. De hypotheekgever, dat is de eigenaar van de woning of een ander object heeft namelijk een zekerheid gegeven. De hypotheek is gekoppeld aan een geldlening. Als de leningnemer niet aflost dan kan de andere partij het hypotheekrecht inroepen. Daarmee kan die partij dan het object verkopen, zonder tussenkomst van de rechter.

Dat hypotheekrecht is gekoppeld aan het object. Stel je verkoopt een woning met een daaraan gekoppelde hypotheek, dan blijft dat recht gewoon in stand. Daarom kun je ook alleen objecten zoals woningen verkopen als eerst de hypotheek is afgelost en doorgehaald. Dat noem je leveren vrij van rechten en plichten.

Hypotheek oversluiten

Een hypotheek heeft een lange looptijd, vaak tot wel 30 jaar. De voorwaarden stel je aan het begin vast, waaronder de hypotheekrente. In de loop van de tijd wil je die misschien wijzigen. Dan moet je de hypotheek oversluiten. Dat kan bij dezelfde partij of bij een andere aanbieder. Je moet de nieuwe hypotheekakte afsluiten bij de notaris. Op dat moment haalt de notaris de oude inschrijving door.

Hypotheek wijzigen

Je kunt een hypotheek niet eenzijdig wijzigen. Daarvoor heb je altijd toestemming nodig van de rechthebbende, de bank dus. Die heeft bij voorkeur zoveel mogelijk opties om het geld terug te krijgen. Dat wil zeggen dat als samen een hypotheek hebt genomen en je uit elkaar gaat je niet zomaar van de hypotheek af bent. Je moet nu toestemming hebben van de bank om de hypotheek voort te zetten op één naam. Daarvoor geldt de complete toetsing aan het inkomen van die ene persoon. Het kan dus zijn dat je die toestemming niet krijgt. Dan zit er niets anders op dan het huis te verkopen. Het vastleggen van die verdeling doe je in een Akte van verdeling.

Hypotheek doorhalen

Een afgeloste hypotheek kun je doorhalen bij het kadaster. Het is niet dat een royement zoals dat heet automatisch plaatsvindt. Is een hypotheek afgelost dan moet die ook nog uitgeschreven uit het kadaster. Wijzigingen in het kadaster kunnen alleen door een notaris worden gedaan. Dat wil zeggen dat je een notaris nodig hebt om een hypotheek door te halen. De bank geeft de afgeloste hypotheek niet uit zichzelf door aan het Kadaster. Wil jij doorhalen dan kan dat, nadat de bank schriftelijk bevestigt aan de notaris dat zij akkoord is. Zoals je hiervoor zag, de hypotheek is een zekerheidsrecht dat in handen is van de partij die het geld heeft uitgeleend. Die zal dan dus expliciet moeten instemmen met het opgeven van dat recht.

Hypotheek

Je kunt ook wachten tot je het huis verkoopt, bij de verkoop zal de bestaande inschrijving doorgehaald moeten worden. Dat doet de notaris van de koper voor jou. Jij betaalt dan wel een hoger bedrag dan als je het nu direct uitvoert.

Je kunt via royement.nl eenvoudig en goedkoop een royement van je hypotheek regelen.

0
Je winkelwagen