Belang van het bestemmingsplan

Belang van het bestemmingsplan

Waarom is een bestemmingsplan belangrijk?

In een bestemmingsplan staat de bestemming van wat jij gaat kopen. Voordat je iets gaat kopen moet je dus altijd in het bestemmingsplan kijken. Zoek uit of er geen wijziging in de maak is. Dat wat je koopt kan veel minder waard worden door een wijziging van de bestemming.

Het bestemmingsplan is heel belangrijk

In een bestemmingsplan heeft de gemeente bepaald wat de bestemming is van een bepaald gebied. Dat kan van groot belang zijn als je iets gaat kopen of voor langere termijn gaat huren. Je mag een gebouw of ander object niet anders gebruiken dan in het plan staat beschreven. Een voorbeeld: je mag in een winkel niet gaan wonen, dat is in strijd met het bestemmingsplan.

bestemmingsplan

Wijziging in voorbereiding

Probeer altijd uit te zoeken wat er op dit moment in staat. Maar kijk niet alleen wat de bestemming is van het object dat jij koopt. Kijk ook wat de plannen voor de omgeving zijn. Mag die varkensstal naast jouw gedroomde vakantiewoning nog verdubbelen?

Een reden voor de verkoper om te verkopen kan ook een aangekondigde wijziging van de bestemming zijn. De gemeente is van plan om de camping op te heffen omdat er woningbouw moet komen. Je hebt straks geen poot om op te staan als je nu net een stacaravan of chalet hebt gekocht. Dus zoek het goed uit, vraag het na, ook aan de verkoper. Die mag dit soort informatie niet verzwijgen.

Gedogen strijd met bestemmingsplan

Als iets in strijd is met het bestemmingsplan, dan kan de gemeente besluiten om niet op te treden. Je noemt dat gedogen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld dat mensen het hele jaar door in hun stacaravan wonen. Dat is vaak in strijd met het bestemmingsplan. Maar de gemeente heeft besloten om hier niets aan te doen. Dat wil niet zeggen dat als jij nu die stacaravan koopt, dat jij ook wordt gedoogd. Sterker nog, voor een nieuwe eigenaar gelden juist de regels van het bestemmingsplan weer.

    Lees meer over Vraag het de makelaar

    Je winkelwagen