Belasting betalen over verhuur boot

Belasting betalen over verhuur boot

Home » Belasting betalen over verhuur boot
Moet ik belasting betalen als ik mijn boot verhuur?

Bij de verhuur van een boot betaal je inkomstenbelasting als je doelbewust handel gaat drijven. Zijn de inkomsten minder dan de gemaakte kosten? Dan betaal je geen belasting.

Boot verhuren en belasting

Als je jouw boot (of boten) verhuurt ontvang je inkomsten. Wanneer moet je die inkomsten opgeven bij de Belastingdienst?

Als de inkomsten slechts de kosten dekt is er geen sprake van winst. De inkomsten uit verhuur zijn dan niet belastbaar. Als je doelbewust handel gaat drijven dan moet je de inkomsten wel doorgeven. Bijvoorbeeld als je een bord in de tuin zet met ‘boot te huur’ en de boot ook echt regelmatig verhuurt.

In het tweede geval ben je dus wel verplicht om aangifte te doen. Dit valt dan onder “inkomsten uit overige werkzaamheden“.

Je bent niet verplicht om hiervan een administratie bij te houden. De Belastingdienst kan wel informatie vragen over de inkomsten. Het is daarom wel verstandig om bonnetjes en dergelijke te bewaren.

Welke kosten mag ik aftrekken?

Er zijn bepaalde kosten die je mag aftrekken. Dit zijn kosten die je maakt om die inkomsten te verdienen. Bij verhuur van een boot zou je de kosten van die boot, zoals onderhoud of liggeld, kunnen aftrekken. Door uit te rekenen wat de kosten zijn en wat de opbrengsten zijn kan je berekenen of je winst maakt uit de verhuur of niet.

Als je de boot ook zelf gebruikt is het anders. Je mag dan maar een deel van de kosten aftrekken.

BTW

Het verhuren van boten is voor een particulier vrijgesteld van BTW. Je kan er samen met de huurder voor kiezen om toch BTW te berekenen. Hier kan je voor kiezen als je de boot aan een ondernemer verhuurt. Dit kan je vastleggen in een huurcontract of een verzoek doen aan het belastingkantoor.

Professioneel boten verhuren

Je kan uiteraard ook een bedrijfje beginnen. Dan ziet het er weer wat anders uit. Dat kan ook voordelen hebben. Zoals de BTW aftrek, of kleine zelfstandigenaftrek.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    0
    Je winkelwagen