Alles dat je moet weten: jouw chalet verhuren

Alles dat je moet weten: jouw chalet verhuren

Jouw chalet verhuren

chalet verhuren

Heb je een chalet? Dan wil je die misschien verhuren. Je kunt een chalet verhuren zonder vergunning. Jouw chalet verhuren is vaak een goede manier om wat extra inkomen te hebben of de kosten wat te drukken.

Bedenk wel dat je verzekering van het chalet moet toestaan dat je die verhuurt. Dat is in ieder geval van belang voor de schade aan het chalet.

Toestemming eigenaar park of grond

Vaak staat een chalet op de grond van iemand anders. Bijvoorbeeld op een camping of park, of op het terrein van een boer. Je kunt op grond van de overeenkomst die jij met de eigenaar hebt vermoedelijk niet zomaar verhuren. Het kan heel goed zijn dat je toestemming van de eigenaar nodig hebt. Wat je ook vaak ziet is dat de eigenaar de bemiddeling van de verhuur wil doen. Ook kan het zijn dat de eigenaar een percentage van de opbrengsten vraagt. Zoek dit goed uit, voor je gaat beginnen.

Het is zeker verstandig als je een chalet gaat verhuren om dan een goed contract op te stellen. Blijkt de verhuur via het vakantiepark te moeten lopen, dan hebben zij ook vaak een model. Dat is het minste dat je mag verwachten voor het percentage van de huuropbrengst dat je straks kwijt bent.

Voordelen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk zelf een huurcontract voor een chalet. Bovendien kan je dit contract straks zelf aanpassen aan jouw specifieke omstandigheden.

  • Geen makelaar of jurist nodig
  • Je ontvangt een Word document, dat kun je dus zelf aanpassen
  • Goed geregeld als verhuurder

De fiscus en je chalet verhuren

Een chalet valt onder overige bezittingen in Box 1. Ga je het chalet regelmatig verhuren dan loop je de kans dat die verschuift van Box 1 (overige bezittingen) naar Box 3 (vermogen). Dat wil zeggen dat de huuropbrengsten niet belast zijn. De waarde van het chalet moet je optellen bij je vermogen in Box 3. Je betaalt belasting over het fictieve rendement dat je met dit vermogen hebt behaald.

Indien je het chalet incidenteel verhuurt, hoef je geen belasting te betalen over de huurinkomsten. Dat komt omdat de inkomsten binnen Box 1 vallen en dan de kosten van het chalet aftrekbaar zijn. De kans dat je hier een positief resultaat uit haalt, is niet erg groot. Heb je wel een positief saldo op de verhuur, na aftrek van de kosten van het chalet? Dan vallen deze onder overige inkomsten en zijn dan wel belast. De Belastingdienst heeft uitgebreid geschreven over de opbrengst uit verhuren van een tweede woning.

Chalet verhuren en BTW

Als je een chalet hebt die je speciaal hebt aangeschaft voor de verhuur, moet je BTW rekenen op de huurprijs. Dat heeft een groot voordeel, je mag dan ook de BTW van de aanschaf van het chalet aftrekken. Ook de BTW op andere kosten, zoals onderhoud zijn aftrekbaar. Je ziet dit vaker bij parken die hier speciaal voor zijn opgezet. De aanbieding is ook meestal inclusief de verhuur door de parkeigenaar.

Je mag het chalet dan echter niet gebruiken voor privégebruik. De fiscus let hier scherp op. Een wel toegestane oplossing is dat je de BTW slechts gedeeltelijk aftrekt. Naar rato van het eigen gebruik is de BTW niet aftrekbaar.

Verzekeren en aansprakelijkheid

Als je iets verhuurt loop je meestal meer risico. De huurder gaat misschien iets minder zorgvuldig om met jouw chalet, dan je zelf zou doen. Belangrijk is dat je bestaande verzekering geen dekking zal bieden bij verhuur. Je moet dus ofwel een aparte verzekering afsluiten voor de verhuur van je chalet, ofwel je moet de bestaande verzekering melden dat je gaat verhuren. Dan moet je van de verzekeringsmaatschappij bericht ontvangen.

Een ander aspect is dat de huurder schade kan ondervinden bij de huur. Een plank die loslaat of iets dergelijks. Zorg dus dat het chalet goed onderhouden is en bekijk of je een aanvullende verzekering wilt hebben.

0
Je winkelwagen