Gemakkelijk kamerverhuren belastingvrij

Gemakkelijk kamerverhuren belastingvrij

Kan ik belastingvrij een kamer verhuren?

Ja dat kan, tot een bepaald bedrag en onder bepaalde voorwaarden hoef je geen belasting te betalen over de door jou ontvangen huur. Het moet dan wel gaan om een kamer in jouw huis en de huurder moet zich hebben ingeschreven op jouw adres.

Belastingvrij kamer verhuren

belastingvrij

Voor particulieren is er een vrijstelling van belasting over kamerverhuur, de kamerverhuurvrijstelling. Doel daarvan is om mensen te stimuleren om kamers te verhuren. De vrijstelling wordt jaarlijks aangepast aan de inflatie. Voor 2023 is de vrijstelling iets meer dan € 5.800. De tabel met de exacte fiscale vrijstelling van de huuropbrengsten ook per maand en van de afgelopen jaren staat op de site.

Drie voorwaarden voor vrijstelling kamerverhuur

Er zijn drie voorwaarden waar de kamerverhuur aan moet voldoen.

  1. Het gedeelte dat je verhuurde, maakte deel uit van jouw woning en was geen zelfstandige woning.
  2. Jij en de huurder waren tijdens de hele huurperiode ingeschreven bij de gemeente op het adres van jouw woning.
  3. De verhuur was niet van korte duur, bijvoorbeeld verhuur aan vakantiegasten.

Wat is vrijgestelde huur

belastingvrij

Het genoemde bedrag dat je belastingvrij kan ontvangen, gaat over het hele bedrag dat je ontvangt. Dus ook als je naast huur bijvoorbeeld een vergoeding voor gas en licht of meubilair hebt afgesproken. Kom je boven de vrijstelling, dan moet je de totale inkomsten opgeven. Dit zijn inkomsten uit overige werkzaamheden en bronnen. De Belastingdienst heeft ook veel informatie op de site over dit onderwerp.

In ieder geval moet je ook rekening houden met een beperking van de hypotheekrenteaftrek. Dat heeft te maken met het feit dat je alleen hypotheekrente kan aftrekken voor je eigen woning. Voor delen van de woning die je niet gebruikt als bewoning vervalt dan de aftrek. Bij te hoge inkomsten gaat de fiscus er namelijk vanuit dat je dan een deel van de woning niet voor eigen gebruik hebt. Waarmee de aftrekbaarheid van de hypotheekrente wordt beperkt.

Geen vrijstelling huuropbrengst

Ben je een professionele verhuurder dan speelt deze belastingvrijstelling over kamerverhuur niet. Alle inkomsten uit kamerhuur zijn dan belast. Voordeel is dat je ook alle kosten voor het gehuurde mag opvoeren. Dat kan je doen in een vennootschap of als zelfstandige.
De belastingvrijstelling geldt ook niet voor mensen die AIRBNB kamers aanbieden of een Bed & Breakfast hebben. Zij voldoen niet aan het derde criterium: geen vakantiegasten.

    Lees meer over Vraag het de makelaar

    Je winkelwagen