Makelaar

Een makelaar

makelaar

Een makelaar is iemand die je kan helpen bij het kopen of verkopen van een object. Het meeste bekende beroep is de makelaar bij de koop of verkoop van een woning. Maar makelaars zijn er ook op hele andere terreinen, zoals de koop/verkoop van bepaalde goederen. Eigenlijk is de rol van de makelaar het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Bedenk de opdracht komt altijd van een opdrachtgever. Ze zijn dus partijdig. Werken ze voor de verkoper, dan is hun taak te zorgen dat een object verkocht zal worden. Ook al zijn ze dus nog zo vriendelijk, jij bent niet hun klant.

Makelaars zijn deskundig. Ze weten alles over de markt, vaak met specifieke kennis over de lokale situatie. Ze beschikken over toegang tot bepaalde websites om je zaak te verkopen (zoals Funda). De makelaar kan je ook helpen bij het bepalen van een reële prijs.

Makelaar niet verplicht

Het is nooit verplicht om een makelaar in de hand te nemen. Ook niet bij de verkoop van een woning trouwens. Bij een onroerende zaak is wel een notaris verplicht. Je kan dus heel goed zelf de zaken regelen. Je moet dan zorgen als verkoper dat je een koper vindt en dat je het juiste contract gebruikt. Daarvoor kan je alle modellen op deze site vinden. Er zijn omstandigheden waarin het wel verstandig kan zijn een makelaar in te schakelen. Het gaat bijvoorbeeld om veel geld. Soms wil je iets in het buitenland kopen, zoals een vakantiehuis. Dan heb je over het algemeen geen kijk op de juridische en belastingtechnische zaken die daarmee van doen hebben. Dan wil je geen risico lopen. Bovendien, mogelijk haal je er met een makelaar nog wel meer uit. Ook kan het in de aard van het object liggen dat je een adviseur nodig hebt. Bijvoorbeeld als je bezit een bijzonder kasteel bezit, of een old-timer.

Erkend of niet erkend

Makelaar is geen beschermd beroep. Iedereen kan zich dus makelaar noemen. Daarom zijn er speciale verenigingen voor specifieke makelaars. De bekendste is de NVM, de Nederlandse vereniging van Makelaars. Die specialiseren zich op onroerend goed. Maar er zijn bijvoorbeeld ook gecertificeerd makelaars voor boten. Zoek je een makelaar, kijk dan dus goed op welke manier die deskundig is. Is het kantoor aangesloten bij een vereniging, dan is er ook vaak meer bescherming voor de klanten. Denk aan de Geschillencommissie Makelaardij of zelfs een tuchtprocedure. Ook zijn erkende makelaars verplicht verzekerd.

Aankoop of verkoop

Een makelaar kan je inschakelen bij de verkoop, maar ook voor de aankoop. De werkzaamheden bij verkoop zijn voor de meeste mensen duidelijk. Bij de aankoop kan de dienstverlening bestaan uit het zoeken van een passend object. Maar ook in de fase daarna kan je advies gebruiken. Denk aan de keuring, zijn er verborgen gebreken, de onderhandelingen over de prijs en de voorwaarden. De adviseur van de koper noem je dan een aankoopmakelaar.

makelaar

Tarief staat niet vast

Er zijn in Nederland geen vaste tarieven. Soms is er een richtprijs van bijvoorbeeld de NVM. Het staat de klant en de makelaar altijd vrij een ander tarief af te spreken. Je kan dus een lage basisprijs afspreken en dan een bonus zetten op een extra hoge opbrengst bij verkoop. Je kan ook een vast bedrag afspreken voor de vaste werkzaamheden, zoals het opmaken van de eerste advertentie en dergelijke. Er zijn ook een reeks websites waar je zelf een deel van de werkzaamheden kan doen. Geef nooit zomaar een opdracht. Vraag dus altijd een offerte, of liever nog verschillende offertes. Houd duidelijk dat er pas een opdracht is als je helemaal akkoord bent. Voorkom dat je achteraf moet betalen voor werk dat je niet wilde uitbesteden.

0
Je winkelwagen