Veilig je stacaravan verhuren

Veilig je stacaravan verhuren

Jouw stacaravan verhuren

stacaravan verhuren

Heb je een stacaravan? Dan wil je die misschien verhuren. Je kan een stacaravan verhuren zonder vergunning. Dat verhuren is vaak een goede manier om wat extra inkomen te hebben of de kosten wat te drukken.

Bedenk wel dat je verzekering van de stacaravan toestaan dat je die verhuurt. Dat is in ieder geval van belang voor de schade aan de caravan.

Toestemming eigenaar park of grond

Vaak staat een stacaravan op de grond van iemand anders. Bijvoorbeeld op een camping of park, of op het terrein van een boer. Je kan op grond van de overeenkomst die jij met de eigenaar hebt vermoedelijk niet zomaar verhuren. Het kan zijn dat je toestemming van de eigenaar nodig hebt. Wat je ook vaak ziet is dat de eigenaar de bemiddeling van de verhuur wil doen. Ook kan het zijn dat de eigenaar een percentage van de opbrengsten vraagt. Zoek dit goed uit, voor je gaat beginnen.

Het is zeker verstandig als je een stacaravan gaat verhuren om dan een goed contract op te stellen.

Voordelen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk zelf een huurcontract voor een caravan.

  • Geen makelaar of jurist nodig
  • Je ontvangt een Word document, dat kun je dus zelf aanpassen
  • Goed geregeld als verhuurder

De fiscus en je stacaravan verhuren

Een stacaravan valt onder overige bezittingen in Box 1. Ga je de stacaravan zeer regelmatig verhuren dan loop je de kans dat die verschuift van Box 1 (overige bezittingen) naar Box 3 (vermogen). Dat wil zeggen dat de huuropbrengsten niet belast zijn. De waarde van de caravan moet je optellen bij je vermogen in Box 3. Je betaalt belasting over het fictieve rendement dat je met dit vermogen hebt behaald.

Indien je de stacaravan incidenteel verhuurt hoef je geen belasting te betalen over de huurinkomsten. Dat komt omdat de inkomsten binnen Box 1 vallen en dan de kosten van de caravan aftrekbaar zijn. De kans dat je hier een positief resultaat uit haalt, is niet erg groot. Heb je wel een positief saldo op de verhuur, na aftrek van alle kosten van de stacaravan? Dan vallen deze onder overige inkomsten en zijn dan wel belast.

Stacaravan verhuren en BTW

Als je een stacaravan hebt die je speciaal hebt aangeschaft voor de verhuur, moet je BTW rekenen op de huurprijs. Dat heeft een groot voordeel, je mag dan ook de BTW van de aanschaf van de caravan aftrekken. Ook de BTW op andere kosten, zoals onderhoud zijn aftrekbaar. Je ziet dit vaker bij parken die hier speciaal voor zijn opgezet. De aanbieding is ook meestal inclusief de verhuur door de parkeigenaar.

Je mag de stacaravan dan echter niet gebruiken voor privégebruik. De fiscus let hier scherp op. Wel toegestane oplossingen zijn:

  • de BTW slechts gedeeltelijk aftrekken. naar rato van het eigen gebruik is de BTW niet aftrekbaar
  • het chalet zelf huren

Verzekeren en aansprakelijkheid

Als je iets verhuurt loop je meestal meer risico. De huurder gaat misschien iets minder zorgvuldig om met jouw stacaravan, dan je zelf zou doen. Belangrijk is dat je bestaande verzekering geen dekking zal bieden bij verhuur. Je moet dus ofwel een apart verzekering afsluiten voor de verhuur, ofwel je moet de bestaande verzekering melden dat je gaat verhuren. Dan moet je van de verzekeringsmaatschappij bericht ontvangen.

Een ander aspect is dat de huurder schade kan ondervinden bij de huur. Een plank die loslaat of iets dergelijks. Zorg dus dat de caravan goed onderhouden is en bekijk of je een aanvullende verzekering wilt hebben.

0
Je winkelwagen