Strandhuisje

Een strandhuisje verkopen

strandhuisje verkopen

Bij de verkoop van een strandhuisje komen er verschillende juridische zaken bij elkaar. Je bent wel eigenaar van het strandhuisje. Je bent echter geen eigenaar van de grond. Meestal ben je zelfs niet vrij in het kiezen van de potentiële koper.

Toestemming vereniging

Een strandhuisje staat aan het strand. Maar dat deel van het strand is in beheer van de strandvereniging.

Het huisje staat los van de grond. Je kan die dus verkopen. Maar je kan de plek waar die staat niet meeverkopen. Dat wil zeggen dat je aparte afspraken moet maken met de eigenaar van de grond. In deze voorbeelden is dat een vereniging. Die heeft meestal een systeem bepaald waarbij de mogelijke kopers op een wachtlijst staan. Wie bovenaan staat is aan de beurt. De koopprijs wordt dan bepaald in overleg tussen jou en de vereniging.

Met de koopovereenkomst komt ook de vereniging in beeld die toestemming geeft aan het lid om op die plek te komen staan. Of in het geval van strandhuisjes een plek achteraan de rij vaak.

Stappenplan strandhuisje verkopen

Hoe verkoop ik mijn strandhuisje?

  1. De presentatie

    Een goed onderhouden strandhuisje zal de koper sneller aanspreken, tenzij je voor een lage prijs een opknapper wilt verkopen. Overweeg om onderhoud uit te (laten) voeren om een hogere koopprijs te rechtvaardigen. Zorg dat het strandhuisje schoon is en opgeruimd. Liefst geen persoonlijke spullen.

  2. De prijs bepalen

    Kijk op sites waar vergelijkbare strandhuisjes te koop staan. Bepaal op grond daarvan een reële prijs. Overleg dit ook met de strandvereniging. Samen met de vereniging bepaal je de uiteindelijke prijs.

  3. Bezichtigingen

    Overleg met de vereniging of bezichtigingen mogelijk zijn. Probeer voor de bezichtiging naar jouw strandhuisje te kijken met de blik van een ander. De koper moet tijdens de bezichtiging zich al eigenaar kunnen voelen. Zorg dus dat er geen particuliere spullen meer zijn.

  4. Koper informeren

    Dit is het moment waarop je de koper volledig moet informeren. Informatie die je hebt gedeeld kan achteraf niet tegen je gebruikt worden. Dus als er iets niet 100% in orde is en je vertelt het nu, kan de koper niet achteraf zeggen dat hij het niet wist. Verzwijg je echter zaken, dan kan de koper, ook na de koop, nog bij je aankloppen.

  5. Maak afspraken over eventuele huur

    In de meeste gevallen is de grond waar het strandhuisje op staat geen eigendom. Je huurt de plek van de terreineigenaar. Die moet een nieuwe huurovereenkomst afsluiten met de koper. Die afspraak is belangrijk voor de koper en dus onderdeel van de onderhandelingen.

  6. Onderhandelen en voorwaarden

    Probeer een zo goed mogelijke koopprijs te ontvangen. Realiseer je dat naast de koopprijs ook andere zaken op geld waardeerbaar zijn. De inventaris, extra’s die je al dan niet achterlaat. Staar je dus niet blind op de koopprijs, maar kijk naar de totale deal.

  7. Afspraken vastleggen

    Zorg dat je een goed contract opstelt. Zorg dat alle afspraken die je hebt gemaakt hierin staan. Bij twijfel voeg je foto’s toe. Iets dat defect is, iets dat je mee verkoopt, zorg dat je achteraf geen discussie kan krijgen. Controleer ook of de strandvereniging moet meetekenen of niet.

  8. Levering

    De levering is het moment waarop de eigendom daadwerkelijk overgaat. De betaling moet ontvangen zijn. Je levert het strandhuisje op de wijze die jullie hebben afgesproken. Vanaf dat moment gaat het risico van de eigendom over van de verkoper op de koper.
    Voor een strandhuisje geldt een wettelijke bedenktijd. Dat houdt in dat je binnen 3 dagen de koop kan ontbinden.

Voordelen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk zelf een koopcontract voor een strandhuisje.

  • In 5 minuten klaar
  • Geen makelaar, jurist of notaris nodig
  • Jouw overeenkomst op jouw moment
  • Word document dus zelf aan te passen
  • Goed beschermd als koper en verkoper
  • Reken veilig af met iDEAL, Apple Pay of Creditcard

0
Je winkelwagen