Tuinhuisje verkopen

Tuinhuisje verkopen

Een tuinhuisje verkopen

tuinhuisje verkopen

Bij de verkoop van een tuinhuisje op een park komen er verschillende juridische zaken bij elkaar. Je bent wel eigenaar van het huisje en van de aanplant in de tuin. Je bent echter geen eigenaar van de grond. Meestal ben je zelfs niet vrij in het kiezen van de potentiële koper.

Toestemming vereniging

Een tuinhuisje staat op een volkstuincomplex. Dat is in beheer bij een volkstuinvereniging.

Het huisje staat los van de grond. Je kan dus het tuinhuisje verkopen. Maar je kan de plek waar die op staat niet meeverkopen. Dat wil zeggen dat je aparte afspraken moet maken met de eigenaar van de grond. In dit voorbeeld is dat een vereniging. Die heeft meestal een systeem bepaald waarbij de mogelijke kopers op een wachtlijst staan. Wie bovenaan staat is aan de beurt. De koopprijs wordt dan bepaald in overleg tussen jou en de vereniging.

Met de koopovereenkomst komt ook de vereniging in beeld die toestemming geeft aan het lid om op die plek te komen staan.

Stappenplan tuinhuisje verkopen

Hoe verkoop ik mijn tuinhuisje?

 1. Zorg voor een goede presentatie

  Een goed onderhouden tuinhuisje zal de koper sneller aanspreken, tenzij je voor een lage prijs een opknapper wilt verkopen. Overweeg om onderhoud uit te (laten) voeren om een hogere koopprijs te rechtvaardigen. Zorg dat het tuinhuisje schoon is en opgeruimd. Liefst geen persoonlijke spullen.

 2. Bepaal een prijs

  Kijk op sites waar vergelijkbare tuinhuisjes te koop staan. Bepaal op grond daarvan een reële prijs. Overleg dit ook met de volkstuinvereniging. Samen met de vereniging bepaal je de uiteindelijke prijs.

 3. De bezichtiging

  Overleg met de vereniging of bezichtigingen mogelijk zijn. Probeer voor de bezichtiging naar jouw tuinhuisje te kijken met de blik van een ander. De koper moet tijdens de bezichtiging zich al eigenaar kunnen voelen. Zorg dus dat er geen particuliere spullen meer zijn.

 4. Informeer de koper

  Dit is het moment waarop je de koper volledig moet informeren. Informatie die je hebt gedeeld kan achteraf niet tegen je gebruikt worden. Dus als er iets niet 100% in orde is en je vertelt het nu, kan de koper niet achteraf zeggen dat hij het niet wist. Verzwijg je echter zaken, dan kan de koper, ook na de koop, nog bij je aankloppen.

 5. Maak afspraken over de huur van de plek

  In de meeste gevallen is de grond waar het tuinhuisje op staat geen eigendom. Je huurt de plek van de terreineigenaar. Die moet een nieuwe huurovereenkomst afsluiten met de koper. Die afspraak is belangrijk voor de koper en dus onderdeel van de onderhandelingen.

 6. Onderhandelen en de voorwaarden

  Probeer een zo goed mogelijke koopprijs te ontvangen. Realiseer je dat naast de koopprijs ook andere zaken op geld waardeerbaar zijn. De inventaris, extra’s die je al dan niet achterlaat. Staar je dus niet blind op de koopprijs, maar kijk naar de totale deal.

 7. Afspraken vastleggen

  Zorg dat je een goed contract opstelt. Zorg dat alle afspraken die je hebt gemaakt hierin staan. Bij twijfel voeg je foto’s toe. Iets dat defect is, iets dat je mee verkoopt, zorg dat je achteraf geen discussie kan krijgen. Controleer ook of de volkstuinvereniging moet meetekenen of niet.

 8. Levering

  De levering is het moment waarop de eigendom daadwerkelijk overgaat. De betaling moet ontvangen zijn. Je levert het tuinhuisje op de wijze die jullie hebben afgesproken. Vanaf dat moment gaat het risico van de eigendom over van de verkoper op de koper.
  Voor een tuinhuisje geldt geen wettelijke bedenktijd, die is alleen van toepassing voor woningen en vakantiewoningen. Je kan wel een contractuele bedenktijd hebben afgesproken.

Voordelen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk zelf een koopcontract voor een tuinhuisje.

 • In 5 minuten klaar
 • Geen makelaar, jurist of notaris nodig
 • Jouw overeenkomst op jouw moment
 • Word document dus zelf aan te passen
 • Goed beschermd als koper en verkoper
 • Reken veilig af met iDEAL, Apple Pay of Creditcard

0
Je winkelwagen