Succesvol jouw vakantiewoning verhuren

Succesvol jouw vakantiewoning verhuren

Jouw vakantiehuis verhuren

vakantiewoning verhuren

Heb je een vakantiehuisje? Dan wil je dat misschien verhuren. Je kunt een vakantiehuis in principe verhuren zonder vergunning. Je vakantiewoning verhuren is vaak een goede manier om wat extra inkomen te hebben of de kosten wat te drukken.

Bedenk wel dat je verzekering van het vakantiehuis moet toestaan dat je die verhuurt. Dat is in ieder geval van belang voor de schade aan de vakantiewoning.

Toestemming eigenaar park of grond

Je kan je vakantiehuisje of vakantiewoning verhuren. Ligt de woning op een park of is het een appartement dan kan het zijn dat je gebonden bent aan extra regels. De eigenaar van een park of terrein kan beperkingen hebben opgelegd aan de verhuur. Dat kan ook zo zijn als je een vakantie-appartement bezit.

Vaak staat een vakantiehuis ook op de grond van iemand anders. Bijvoorbeeld op een vakantiepark, of op het achterterrein van een andere woning. Je kan op grond van de overeenkomst die jij met de eigenaar hebt vermoedelijk niet zomaar verhuren. Het kan zijn dat je toestemming van de eigenaar nodig hebt. Wat je ook vaak ziet is dat de eigenaar de bemiddeling van de verhuur wil doen. Ook kan het zijn dat de eigenaar een percentage van de opbrengsten vraagt. Zoek dit goed uit, voor je gaat beginnen.

Toestemming gemeente

Ook de gemeente kan grenzen stellen aan de verhuur van vakantiewoningen. De meest voorkomende beperking gaat over het maximale aantal dagen dat je zou kunnen verhuren. Om overlast door toeristen tegen te gaan stellen gemeenten tegenwoordig grenzen. In sommige wijken in Amsterdam is tijdelijke verhuur helemaal verboden.

De eerste beperking van een tweede huis, is natuurlijk dat de bestemming van de woning al recreatiewoning of tweede woning moet zijn. Die bestemming moet opgenomen zijn in het bestemmingsplan. Is dat niet goed geregeld? Dan kan het zijn dat jouw verblijf wel wordt gedoogd. Verhuren aan anderen is dan absoluut uitgesloten.

Een vakantiewoning verhuren kan eigenlijk absoluut niet zonder een goed en duidelijk contract. Met ons model kan je de komende jaren jouw vakantiewoning verhuren zonder grote risico’s. Over alles is goed nagedacht door onze juristen.

Voordelen van hier een huurcontract te kopen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk zelf een huurcontract voor een vakantiewoning als via DoeHetZelfMakelaar.

  • Geen makelaar of jurist nodig
  • Je ontvangt een Word document, dat kun je dus zelf aanpassen
  • Goed geregeld als verhuurder
vakantiewoning verhuren

De fiscus en je vakantiewoning verhuren

Een vakantiehuis valt in Box 3 (vermogen). Dat wil zeggen dat de huuropbrengsten niet belast zijn. De waarde van de vakantiewoning moet je optellen bij je vermogen in Box 3. Je betaalt belasting over het fictieve rendement dat je met dit vermogen hebt behaald. De werkelijke kosten en de werkelijke opbrengsten spelen geen rol hier. Dit is anders als je de woning als ondernemer gaat verhuren, of als je verschillende woningen zou gaan verhuren. De belastingdienst beschouwt de incidentele verhuur als onderdeel van de nieuwe deeleconomie.

Vakantiewoning verhuren en BTW

Als je een vakantiehuisje hebt dat je speciaal hebt aangeschaft voor de verhuur, moet je BTW rekenen op de huurprijs. Dat heeft een groot voordeel, je mag dan ook de BTW van de aanschaf en bouw van het vakantiehuisje aftrekken. Ook de BTW op andere kosten, zoals onderhoud zijn aftrekbaar. Je ziet dit vaker bij parken die hier speciaal voor zijn opgezet. De aanbieding is ook meestal inclusief de verhuur door de parkeigenaar.

Je mag de vakantiewoning dan echter niet gebruiken voor privégebruik. De fiscus let hier scherp op.

Wel toegestane oplossingen zijn:

  • de BTW slechts gedeeltelijk aftrekken. naar rato van het eigen gebruik is de BTW niet aftrekbaar
  • het vakantiehuisje zelf huren
vakantiewoning verhuren

Verzekeren en aansprakelijkheid

Als je iets verhuurt loop je meestal meer risico. De huurder gaat misschien iets minder zorgvuldig om met jouw vakantiehuis, dan je zelf zou doen. Belangrijk is dat je bestaande verzekering geen dekking zal bieden bij verhuur. Je moet dus ofwel een apart verzekering afsluiten voor de verhuur van je vakantiewoning, ofwel je moet de bestaande verzekering melden dat je gaat verhuren. Dan moet je van de verzekeringsmaatschappij bericht ontvangen.

Een ander aspect is dat de huurder schade kan ondervinden bij de huur. Een plank die loslaat of iets dergelijks. Zorg dus dat de woning goed onderhouden is en bekijk of je een aanvullende verzekering wilt hebben.

Buitenlandse huurders van een vakantiewoning

Toeristen komen uit de hele wereld naar Nederland. Op sommige plekken zoals de Waddeneilanden, Zeeland en rond de Friese meren is een groot deel van toeristen Duits. Je kunt dan vaak niet aankomen met een Nederlands huurcontract. Vertalen met Google is een optie, maar vertaalde juridische teksten kloppen meestal totaal niet. Google is niet erg handig met het Nederlandse recht. Daarom heeft DoeHetZelfMakelaar het Nederlandse contract ook beschikbaar gemaakt in het Duits en Engels. Daarbij ontvang je een vertaling van het Nederlandse contract. Het Nederlandse recht is van toepassing. Er is dus een Duitstalig huurcontract vakantiewoning en een Engelstalig huurcontract vakantiewoning. Beide kun je ook in combinatie met het Nederlandse contract aanschaffen.

Lees meer over Vakantiewoning verhuren

0
Je winkelwagen