Wat kost een makelaar

Wat kost een makelaar

Wat kost een makelaar?

Je betaalt de makelaar een courtage voor zijn werkzaamheden. De ene makelaar werkt met een vast tarief en de ander met een percentage van de koopsom. De kosten kunnen erg verschillen per makelaar.

Kosten makelaar

Je kan een makelaar inschakelen voor het kopen of verkopen van onroerend goed. Je betaal de makelaar hier een bedrag voor, dat noemt men courtage. Dit bedrag kan behoorlijk verschillen per makelaar. Makelaars mogen zelf bepalen welke tarieven zij rekenen. Je kan daarom bij meerdere makelaars een offerte opvragen en een gesprek plannen. Dan kan je de verschillende makelaars beoordelen aan de hand van hun tarieven en het gevoel dat je bij een bepaalde makelaar hebt.

wat kost een makelaar

Kosten verkoopmakelaar

Verkoopmakelaars werken vaak met een percentage van de koopsom. Dit ligt meestal rond de 1 á 2,5%. Er zijn ook verkoopmakelaars die werken met een vast tarief.

Als je besluit het onroerend goed toch niet te verkopen, kan er geen percentage van de koopsom worden berekend. Daarom betaal je naast de courtage opstartkosten en vaak ook intrekkingskosten.

Kijk ook of alle kosten in de offerte zitten. Soms komen er nog aparte kosten voor het maken van een fotoreportage, een video of het aankleden van de woning. Het is natuurlijk sterk afhankelijk van de markt en het object hoeveel je wilt investeren. Overleg met andere wat verstandig is. Leveren betere foto’s meer bezichtigingen? Leveren meer kijkers een hogere prijs op? Het zijn vragen waarop geen algemeen antwoord te formuleren is.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Aankoopmakelaars werken vaker met een vast tarief. Dit varieert tussen de € 1.000,- en € 5.000,-. Dit is ook afhankelijk van de werkzaamheden. Begeleidt jouw makelaar je in het hele proces, vanaf jouw woonwensen samenstellen tot aan de overdracht, of alleen bij de onderhandelingen? Dit heeft invloed op het tarief.

Als je besluit de opdracht in te trekken kan de makelaar annuleringskosten in rekening brengen. Lees dit goed na in de opdracht tot dienstverlening. Je makelaar kan ook kiezen voor het principe van no cure, no pay. Dus als hij niets voor jou heeft kunnen vinden, dat je de makelaar niets hoeft te betalen. Dit geldt alleen voor de courtage. Opstartkosten die de makelaar heeft gemaakt, moet je vaak wel betalen.

Makelaarskosten beperken

De makelaarskosten zijn niet fiscaal aftrekbaar en kun je niet meefinancieren in een hypotheek. Onderhandel daarom met de makelaar over de kosten. Sommige makelaars bieden deeldiensten of pakketten. Dan begeleidt de makelaar jou alleen bij bepaalde onderdelen. Kijk wat haalbaar en verstandig is. Zo zijn er makelaars waarbij je zelf de bezichtigingen kunt regelen.

Wat levert een makelaar jou op

Een makelaar neemt jou veel werk uit handen. Met een aankoopmakelaar heb je vaak ook een streepje voor. Hij/zij kent de markt en kan jou helpen om een goede keus te maken. Ook een verkoopmakelaar neemt jou werk uit handen en weet wat de beste strategie is om een goede prijs te kunnen krijgen.

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis heeft een onderzoek verricht naar de makelaarskosten. In 2020 was de vergoeding of courtage die een makelaar aan zijn klant in rekening bracht gemiddeld 1,38% van de verkoopprijs. Bij een verkoopprijs van € 350.000,- is de vergoeding aan de makelaar al ruim € 4.800,-. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe hoger de vergoeding van de makelaar.

Bij slechts een kwart van de offertes was sprake van een vaste vergoeding. Die verschilde van € 1.500,- tot € 7.000,-. Er is dus een vrije markt. De vraag wat kost een makelaar kan je niet zomaar beantwoorden. Een kwestie van goed onderhandelen.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Je winkelwagen