Bedenktijd inroepen

Hoe roep ik de bedenktijd bij aankoop van vakantiewoning in?

De koper kan binnen drie dagen vormvrij een beroep doen op de bedenktijd. Het is natuurlijk verstandig het in ieder geval ook schriftelijk te doen.

inroepen

Wettelijke bedenktijd

Bij de koop van een vakantiehuis of vakantiebungalow heeft de koper een wettelijke bedenktijd. De koper mag binnen 3 dagen nadat hij of zij het ondertekende koopcontract heeft ontvangen de koop zonder reden en kosten ongedaan maken. Hoe gaat dat in zijn werk, die bedenktijd inroepen?

Bedenktijd inroepen

De koper kan vormvrij gebruik maken van de bedenktijd. Dat betekent dat de koper dat op elke manier mag doen. Dus mondeling of schriftelijk. Het is verstandig als de koper de bedenktijd schriftelijk gebruikt. Dan staat namelijk duidelijk vast dat en wanneer de koper de bedenktijd heeft gebruikt. En daarmee heeft de koper bewijs dat de bedenktijd op tijd is gebruikt.

De koper kan de bedenktijd uiterlijk tot het einde van de derde dag inroepen. Dat wil zeggen dat de verkoper binnen die tijd de ontbindingsverklaring van de koper heeft ontvangen. Om dat te bevestigen kan de koper om een ontvangstbevestiging te vragen. Dat kan zowel per e-mail als per aangetekende post.

Inhoud van mededeling

De mededeling van de koper heeft geen voorgeschreven of verplichte inhoud. Het is voldoende als de koper duidelijk maakt dat hij of zij de koopovereenkomst ontbindt.

Het is uitdrukkelijk niet vereist dat de koper een reden voor de ontbinding aan de verkoper geeft. Natuurlijk mag de verkoper daar wel naar vragen, maar de koper is dus niet verplicht om die reden te geven.

Aan wie richten?

De koper moet de ontbindingsverklaring aan de verkoper richten. Die mag echter ook naar de makelaar van de verkoper. Het is verstandig om de ontbindingsverklaring toch rechtstreeks (ook) naar de verkoper te sturen.

Wil je weten hoe de koper gebruik kan maken van zijn rechten?

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Je winkelwagen