Simpel berekenen van de bedenktijd

Simpel berekenen van de bedenktijd

Hoe bereken je de bedenktijd exact?

De bedenktijd is drie dagen. De eerste dag gaat tellen na de dag nadat de koper de door beide partijen getekende koopovereenkomst van de verkoper heeft ontvangen. De termijn kan niet aflopen in het weekend of op een feestdag.

Hoe werkt de bedenktijd bij de koop precies?

bereken

Bij de koop van een woning, een vakantiehuis, vakantiebungalow heeft de koper een wettelijke bedenktijd. De koper mag binnen 3 dagen nadat hij of zij het ondertekende koopcontract heeft ontvangen de koop zonder reden en kosten ongedaan maken. In dit artikel leggen wij uit hoe je de bedenktijd berekent.

Begin bedenktijd

De bedenktijd gaat in op 12 uur ’s nachts van de dag waarop de koper de door de verkoper en koper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Ondertekening door alleen de verkoper is onvoldoende. De bedenktijd gaat dus pas in nadat er een koopcontract is ondertekend.

Om problemen bij het vaststellen van het begin van de bedenktijd te voorkomen, is het verstandig als verkoper en koper de koopovereenkomst persoonlijk en tegelijkertijd ondertekenen. In dat geval gaat de bedenktijd op de dag van ondertekening in. Als dat niet kan, is het verstandig als de verkoper een ontvangstbevestiging van de koper vraagt.

Tijdstip ontvangst koopcontract van belang?

Is het tijdstip waarop de koper de ondertekende koopovereenkomst ontvangt ook van belang? Nee, dat is voor het begin van de bedenktijd niet van belang. Het maakt niet uit hoe laat de koper de koopovereenkomst of een kopie daarvan ontvangt. De termijn gaat altijd pas lopen vanaf 12 ‘s nachts van de dag waarop de koper de koopovereenkomst ontvangt. Als de koper de koopovereenkomst op maandag om 10.00 uur ‘s ochtends ontvangt, begint de bedenktermijn dus pas op dinsdag om 0.00 uur ‘s ochtends te lopen.

Einde bedenktijd

De bedenktijd is drie dagen en loopt af om 12 uur middernacht op de laatste (derde) dag. De termijn mag niet eindigen in het weekend. De bedenktijd eindigt dus altijd op een werkdag.

Van de drie dagen moeten er altijd minstens twee dagen werkdagen zijn. Als de termijn dus op donderdag begint, dan mag de koper bij een normaal weekend (dus zonder feestdagen) het koopcontract tot maandag 24.00 uur ontbinden. En als de bedenktijd eigenlijk op zondag eindigt, dan wordt de bedenktermijn verlengd tot en met maandag. Dat geldt ook als de bedenktijd op zaterdag of een erkende feestdag eindigt. Dan eindigt de bedenktijd dus op de eerstvolgende werkdag.

Hieronder staat een handig overzicht.

Begin bedenktijdEinde bedenktijdLengte bedenktijd
MaandagDonderdag3 kalenderdagen
DinsdagVrijdag3 kalenderdagen
WoensdagMaandag5 kalenderdagen
DonderdagMaandag4 kalenderdagen
VrijdagDinsdag4 kalenderdagen
ZaterdagDinsdag3 kalenderdagen
ZondagWoensdag3 kalenderdagen
Modeltabel bedenktijd toepassing wet

Dagen uitgezonderd van bedenktijd

Algemeen erkende feestdagen tellen niet mee bij de bedenktijd termijn. Als de bedenktijd op zo’n feestdag eindigt, dan wordt de bedenktijd dus verlengd tot de eerstvolgende werkdag. Wat in een jaar algemeen erkende feestdagen zijn, stelt de Rijksoverheid vast.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Je winkelwagen