Bedrijfspand verhuren

Een bedrijfspand verhuren?

Een bedrijfspand verhuren kan je natuurlijk zelf. Dat kan je voor alle objecten doen, of het nou een eenvoudige garagebox is of een kantoor.

Er zijn verschillende soorten bedrijfsruimte en die kennen ook verschillende huurcontracten. Het is wel belangrijk om het goede contract te kiezen. Het onderscheid is:

  • winkel of andere toegankelijke ruimte. Deze hebben een betere huurbescherming omdat zij afhankelijk zijn dan de plek waar ze zitten en die ze dus gehuurd hebben. Van toepassing voor winkels, restaurants, hotels en al dit soort zaken;
  • overige bedrijfsruimte, al het overige, dus kantoren, opslagloodsen, werkplaatsen, agrarische bedrijven en dergelijke
  • berging, een opslagruimte waar je geen motorvoertuig in mag/kan zetten
  • garagebox, een berging waar je juist wel een motorvoertuig in kan zetten.

Stappenplan: Hoe verhuur je een bedrijfsruimte?

  1. Controleer alle documenten

    Mag jij het object verhuren? Staat er iets in de eigendomsakte, of in een hypotheekakte? Ben je wel eigenaar of ben je zelf huurder, dan staat er mogelijk iets in het huurcontract.
    Vermoedelijk is er een bestemmingsplan. Daarin staat de bestemming van het object. Daar kan jij, of je huurder niet van afwijken. Die moet je dus meenemen in de aanbieding straks.

  2. Zorg voor voorbereiding

    Wat je ook gaat verhuren, zorg dat het er fatsoenlijk uitziet. Een huurder kijkt naar de foto’s, komt bezichtigen. Dan moet je zorgen dat er geen onkruid op de foto staat. De ergste vormen van achterstallig onderhoud zijn in ieder geval verholpen. Hoe beter het eruit ziet, hoe meer kans om te verhuren en tegen een hogere prijs.

  3. Bepaal de huurprijs

    Je moet een huurprijs bepalen. Bij zakelijke huur is er altijd een basishuur en meestal een vergoeding voor diensten en soms ook energie. Zakelijke huur is in het algemeen per jaar, te betalen in maandelijkse termijnen. Kantoorruimte wordt meestal weergegeven in huurprijs per jaar per meter.

  4. Adverteer en zorg voor aandacht

    Het verhuren van kantoorruimte of andere bedrijfsruimte kan via diverse online kanalen. Meestal kan je daar zelf je object op plaatsen. Vergelijk bereik en kosten. Zorg voor goede foto’s. Zorg voor een duidelijke omschrijving. Soms zie je zelfs op marktplaats.nl advertenties staan.

  5. Onderhandel over de huur

    Bedenk wat voor jou belangrijk is. Lange looptijd of juist niet? Moet je als eigenaar nog investeren voor de huurder? Hoe wil je dat terugzien in de huur?

  6. Stel een goed contract op

    Het is altijd belangrijk dat je voor zakelijke verhuur een goed contract hanteert. Er zijn twee opties en zorg dat je het goede document hanteert.

Fiscale aspecten

Bij zakelijke verhuur kunnen verschillende fiscale aspecten spelen. Ga je vanuit privé of zakelijk een bedrijfspand verhuren? Bovendien speelt er altijd de BTW-vraag. Bij garages bedoeld voor de stalling van auto’s ben je bijvoorbeeld verplicht BTW te rekenen. Je kan soms kiezen voor BTW-onbelaste verhuur. Dat heeft ook weer gevolgen op je eigen mogelijkheden voor BTW-aftrek.

Zelf doen of uitbesteden

Gaat het om grote bedragen, dan zou je een makelaar in kunnen schakelen. Dat is trouwens een andere benadering, je kunt namelijk ook het hele beheer uitbesteden. Dan heb je nergens meer omkijken naar en ontvang je iedere maand de netto-huur op je rekening. Voor niets gaat de zon op, dus dit kost je al snel een deel van je huuropbrengsten.

0
Je winkelwagen