Moeiteloos jouw garagebox verhuren

Moeiteloos jouw garagebox verhuren

Garage verhuren

Je kan een garagebox verhuren. Dat kan zowel met een losse garage als met een garage die onderdeel is van een groter geheel. Zorg dan als verhuurder dat je de zaak goed vastlegt in een huurcontract.

Inkomstenbelastingen en garage verhuren

garagebox verhuren

Als de garage eerst bij een woning behoorde, dan viel die in Box 1. De garage maakte onderdeel uit van de eigen woning. Ga je de garage verhuren, dan verhuist die naar Box 3. Hiermee is de garage een vermogensbestanddeel geworden. Je hoeft dan geen belasting te betalen over de werkelijke huurinkomsten.

Garagebox verhuren en hypotheek

Let ook op de hypotheek. Was de garage eerst onderdeel van de woning? Dan kan het zijn dat de garage ook onderdeel uitmaakt van je hypotheek. In dat geval kan je die niet zomaar verhuren. Je zal minimaal toestemming van de bank nodig hebben. Mogelijk is er zelfs een aanpassing van je hypotheekakte nodig. Als de garage onderdeel uitmaakte van de hypotheek, dan heeft het verhuren ook effect op de hypotheekrenteaftrek.

Pas op BTW!

De verhuur van een garage die bestemd is voor het stallen van een voertuig is belast met BTW. Bepalend hiervoor is de overeenkomst. Het komt erop neer dat er praktisch altijd het hoge tarief in rekening gebracht moet worden. Een mogelijkheid om hieronder uit te komen is de kleineondernemersregeling.

Wil je geen BTW verschuldigd zijn als verhuurder? Dan moet je een contract afsluiten waarbij de garage niet gebruikt mag worden voor het stallen van een auto of voertuig. In onze modellen is dat de huurovereenkomst voor een berging. Daarin is namelijk specifiek in opgenomen dat er geen voertuigen mogen worden gestald.

Het grote onderscheid tussen een berging en een garagebox verhuren is dus de vraag of er een voertuig in kan worden gestald. Is dat het geval dan noem je dit een garagebox en is er BTW verschuldigd.

Bestemmingsplan

In het huurcontract staat een bepaling dat de huurder de garagebox niet mag gebruiken in strijd met het bestemmingsplan. Je kan de garagebox verhuren, maar jij weet niet op voorhand wat iemand daar exact gaat doen. Een voorbeeld uit de praktijk is een huurder die vissen ging kweken in de garagebox. Dat is strijd met het bestemmingsplan in dit geval. De gemeente kan dat gebruik dan laten stoppen. Jij moet als huurder daar verder buiten staan en gewoon nog steeds jouw huur kunnen ontvangen.

Verhuren en ondernemen

Een garagebox verhuren die bij je huis ligt of in de buurt, dat levert in beginsel niet op dat je direct ondernemer bent. Dat is al snel anders als je één of meer garages koopt en die bij wijze van belegging gaat verhuren Er kunnen verschillende voordelen zijn verbonden aan het verhuren in de hoedanigheid van ondernemer. De activiteiten spelen zich niet meer af in Box 3. Alle zakelijke kosten verbonden aan de verhuur zijn aftrekbaar, bovendien bestaat er een mogelijkheid voor investeringsaftrek.

Zelf verhuren of uitbesteden?

Je kan niet altijd zelf jouw garagebox verhuren. Staat jouw garagebox op een complex met een professionele verhuurder of exploitant? Dan zal je eerst toestemming moeten vragen. Vaak wil de professionele verhuurder of exploitant de garagebox ook voor jou verhuren, tegen een bepaalde vergoeding. Dan wordt het werk jou uit handen genomen. Wil en kan jij wel zelf verhuren? Lees dan het stappenplan hieronder.

Stappenplan garagebox verhuren

Hoe verhuur ik zelf mijn garagebox?

 1. De presentatie

  Zorg dat de garage er netjes uitziet. Haal alle persoonlijk spullen weg. Overweeg om onderhoud uit te laten voeren, zoals schilderwerk. Zorg ook dat de omgeving er een beetje netjes uitziet. Dus geen onkruid of graffiti. Maak duidelijke foto’s van de garagebox. Minimaal heb je een foto van de binnenkant, de deur (open en dicht) en iets van de omgeving. Zitten er extra faciliteiten in de garagebox? Zet deze dan ook duidelijk op de foto.

 2. Huurprijs bepalen

  Zoek op het internet naar vergelijkbare garageboxen. Vergelijk garageboxen die in de buurt staan met ongeveer dezelfde afmetingen en faciliteiten als jouw garagebox. Zie ook: Huurprijs berekenen garagebox.

 3. Garagebox te huur aanbieden

  Je kan de garagebox zelf gaan verhuren, daar heb je geen makelaar bij nodig. Kijk bijvoorbeeld eens op marktplaats. Daar vind je veel garageboxen te huur staan. Je kan natuurlijk ook een makelaar inschakelen, maar dat brengt wel extra kosten met zich mee.

 4. Bezichtiging

  Als je een bezichtiging gaat doen, zorg dan dat de garagebox schoon en opgeruimd is.

 5. De huurder informeren

  Informeer de huurder volledig. Informeer over de huurprijs, eventuele servicekosten en over de overige faciliteiten. Informatie die je hebt gedeeld kan achteraf niet tegen je gebruikt worden. Een juridisch belangrijk punt zijn de verwachtingen van de huurder. Wat wil die gaan doen? Vraag daar naar. Als wat de huurder wil niet kan of mag, zeg dat dan direct.

 6. Schriftelijke overeenkomst

  Leg de gemaakte afspraken vast in een huurovereenkomst. Voeg ook foto’s toe van de garagebox zodat er geen twijfel kan ontstaan. Zo kan je voorkomen dat er achteraf discussie over ontstaat. Zorg dus dat duidelijk is wat de situatie bij het begin van de huur is. Bij schade of aanpassingen aan het einde van de huurovereenkomst kan je dat dan duidelijk aantonen.
  Op de DoeHetZelfMakelaar vind je een complete huurovereenkomst die je kan gebruiken voor het verhuren van jouw garagebox. In de meeste overeenkomsten staat een borgsom. Stuur eerst de factuur voor de borgsom en doe niets tot je die hebt ontvangen.

 7. Opleveren

  Maak een afspraak met de huurder. Overhandig de sleutels en/of andere toegangsmiddelen. Laat eventueel tekenen voor de sleutels en de toestand van het gehuurde (dus ook voor al aanwezige schade).

 8. Houd contact met de huurder

  Als je de garagebox hebt verhuurd heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Een garagebox verhuur je vaak voor langere tijd en alleen voor onderhoud of reparatie ga je langs. Toch is het verstandig om regelmatig contact te houden met de huurder, zodat je weet dat alles goed gaat. Zeker wanneer er ook een aansluiting is op elektriciteit is het verstandig om af en toe langs te gaan.

Voordelen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk zelf een huurcontract voor een garage. Zo kan je zelf een garagebox verhuren zonder dure jurist.

 • Geen makelaar of jurist nodig
 • Je ontvangt een Word document, dat kun je dus zelf aanpassen
 • Goed geregeld als verhuurder

0
Je winkelwagen