Hoe verkoop ik mijn vakantiewoning?

Hoe verkoop ik mijn vakantiewoning?

Hoe verkoop ik mijn vakantiewoning?

Het verkopen van een vakantiewoning is vergelijkbaar met het verkopen van een woning. Zorg ervoor dat er duidelijke foto’s zijn, maak een beschrijving van de woning en regel bezichtigingen. Is er een geïnteresseerde koper? Zorg dan dat je de afspraken goed op papier vastlegt.

vakantiewoning

Stappenplan verkoop vakantiewoning

1. Zorg voor een goede presentatie

De vakantiewoning moet goed onderhouden zijn, tenzij je voor een lage prijs een kluswoning wilt verkopen. Overweeg onderhoud uit te (laten) voeren om een hogere koopprijs te rechtvaardigen. Zorg dat de vakantiewoning schoon is en opgeruimd. Liefst geen persoonlijke spullen.

2. Bepaal een realistische prijs

Kijk op sites waar vergelijkbare vakantiewoningen te koop staan. Bepaal op grond daarvan een reële prijs.

3. Zorg voor een perfecte bezichtiging

Probeer voor de bezichtiging naar jouw vakantiehuis te kijken met de blik van een ander. De koper moet tijdens de bezichtiging zich al eigenaar kunnen voelen. Zorg dus dat er geen particuliere spullen meer zijn.

4. Informeer de koper volledig

Dit is het moment waarop je de koper volledig moet informeren. Informatie die je hebt gedeeld kan achteraf niet tegen je gebruikt worden. Dus als er iets niet 100% in orde is en je vertelt het nu, kan de koper niet achteraf zeggen dat hij het niet wist. Verzwijg je echter zaken, dan kan de koper, ook na de koop, nog bij je aankloppen.

5. Onderhandel over de prijs en de rest van de voorwaarden

Probeer een zo goed mogelijke koopprijs te ontvangen. Realiseer je dat naast de koopprijs ook andere zaken op geld waardeerbaar zijn. De inventaris, extra’s die je al dan niet achterlaat. Maar ook een paar maanden huur voor de grond of een verzekering zijn op geld waardeerbaar. Staar je dus niet blind op de koopprijs, maar kijk naar de totale deal.

6. Zet de afspraken op papier

Zorg dat je een goed contract opstelt. Zorg dat alle afspraken die je hebt gemaakt hierin staan. Bij twijfel voeg je foto’s toe. Iets dat defect is, iets dat je mee verkoopt, zorg dat je achteraf geen discussie kan krijgen.

7. Let op wettelijke bedenktijd

De koper van een vakantiewoning heeft een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Gedurende die termijn kan de koper kosteloos en zonder reden van de koop afzien.

8. Levering

De levering is het moment waarop de eigendom daadwerkelijk overgaat. Een vakantiehuis is naar zijn aard een onroerend goed. De levering en het transport moeten dus plaatsvinden via een notaris.

    Je winkelwagen