Kleinschaligheidsaftrek voor je investering

Kleinschaligheidsaftrek voor je investering

Wanneer heb ik recht op kleinschaligheidsaftrek?

Kleinschaligheidsaftrek is een stimulans voor ondernemers om te investeren. Je hebt recht op kleinschaligheidsaftrek als je ondernemer bent in Nederland en tussen de € 2.846,- en € 387.580,- investeert in bedrijfsmiddelen voor jouw onderneming.

Kleinschaligheidsaftrek in 2024

kleinschaligheidsaftrek

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een belastingstimulering. Doel is om kleine bedrijven te stimuleren te investeren. Je kunt gebruik maken van deze regeling als je ondernemer bent. Dat wil zeggen dat je deze regeling ook kan gebruiken als je bijvoorbeeld een vakantiewoning aanschaft of als je een bedrijfspand of garagebox aankoopt. Iedereen kan namelijk opteren om ondernemer te zijn, ook als ZZP-er of particuliere ondernemer.

De investeringsaftrek is behoorlijk fors. Je mag een bedrag aftrekken van de winst. Bij een investering in 2024 tussen de € 2.846,- t/m € 69.765,- is de aftrek 28% van het investeringsbedrag. Dat wil zeggen dat je een dergelijk bedrag van je winst kan aftrekken in dat jaar.

Is de investering hoger tot praktisch € 129.000 dan kun je € 19.535 aftrekken. De exacte bedragen en percentages staan op de site van de Belastingdienst en worden jaarlijks aangepast.

Uitzondering bij verhuur

Bedrijfsmiddelen die voor minimaal 70% bestemd zijn voor de verhuur komen niet in aanmerking voor de kleinschaligheidsaftrek. Je kan de KIA dus niet gebruiken als je bijvoorbeeld een garagebox aanschaft voor de verhuur. Dat is anders bij een vakantiewoning. Koop je een vakantiewoning en opteer je voor BTW-ondernemerschap, dan kan je toch gebruik maken van de KIA. In dat geval moet de vakantiewoning voor maximaal 70% beschikbaar zijn voor de verhuur. Dat heeft ook gevolgen voor de aftrekbaarheid van de BTW op de aankoopsom.

    Je winkelwagen