Overdrachtsbelasting garagebox

Overdrachtsbelasting garagebox

Home » Overdrachtsbelasting garagebox
Welk percentage overdrachtsbelasting bij een garage?

Hoort de garage bij een woning, dan is het lage tarief van toepassing. In alle andere gevallen is het hoge tarief verschuldigd.

Overdrachtsbelasting bij een garagebox

De vraag welk percentage van overdrachtsbelasting van toepassing is kan je alleen feitelijk beantwoorden. De wet geeft geen exacte regeling, Het lage tarief is van toepassing als de garagebox bij de woning hoort. Er zijn verschillende tarieven voor de overdrachtsbelasting.

Dat kan heel duidelijk zijn, het lage tarief overdrachtsbelasting is van toepassing als de garage in hetzelfde appartementencomplex zit, dan behoort deze zeker tot de woning. Als de garagebox een kadastraal nummer heeft dat aansluit bij de woningen, dan ook zeker. Bij wat verderaf gelegen parkeerboxen kan deze vraag lastiger te beantwoorden zijn.

Het hoge tarief is in ieder geval van toepassing op speciaal gebouwde garages. Die behoren naar hun aard niet tot de woning.

Verkeerd tarief overdrachtsbelasting, mogelijk strafbaar

De keuze voor het tarief vindt plaats door de koper en verkoper in overleg met de notaris. Het opzettelijk kiezen voor het lage tarief terwijl het hoge 6% tarief van toepassing is, kan een strafbaar feit opleveren.

Geschiedenis

Tot 1 januari 2013 gold het lage tarief uitsluitend als je de garagebox tegelijk kocht met de woning. Die eis is sindsdien niet meer van toepassing. De lage overdrachtsbelasting kan ook gelden bij los aangekochte objecten. Voor meer informatie kijk je op de site van De Belastingdienst.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    0
    Je winkelwagen