Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen

Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen

Wanneer en hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen in 2023?

Je betaalt overdrachtsbelasting als je een onroerende zaak koopt. Er gelden verschillende tarieven: 0%, 2% en 10,4%. In sommige situaties geldt er een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting.

Wanneer overdrachtsbelasting betalen

overdrachtsbelasting

Je betaalt overdrachtsbelasting als je eigenaar wordt van een onroerende zaak. Denk hierbij aan een woning, bedrijfspand, stuk grond, garagebox of parkeerplaats. Er zijn verschillende tarieven, variërend van 0% tot 10,4%. In sommige situaties geldt er een vrijstelling.

Tarieven overdrachtsbelasting

Er zijn verschillende tarieven voor de overdrachtsbelasting:

 • 0%: Vanaf januari 2021 geldt er een startersvrijstelling. Zie ook de Belastingdienst.
 • 2%: Als je een bestaande woning koopt en zelf in de woning gaat wonen betaal je 2% overdrachtsbelasting. Een tuin, garage en schuur die bij de woning horen vallen hier ook onder.
 • 10,4%: Je betaalt 10,4% overdrachtsbelasting als je niet zelf in de woning gaat wonen of een pand koopt dat niet bestemd is als woning. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat je een woning gaat verhuren, een tweede woning koopt of als je voor jouw kind een woning koopt. Een pand dat niet is bestemd als woning is bijvoorbeeld een kerk of garagebox.

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Voor starters geldt er in bepaalde gevallen een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Kopers tussen de 18 en 35 jaar worden gezien als starters. Zij hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen. De kopers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De koper koopt een bestaande woning;
 • De koper heeft de startersvrijstelling niet eerder gebruikt;
 • De koper gaat zelf in de woning wonen;
 • De woning is niet duurder dan € 440.000,-.

Vanaf 1 april 2021 geldt een aanvullende regel. De woning mag niet duurder zijn dan €400.000,-. Als de woning wel duurder is moet er over het gehele bedrag 2% overdrachtsbelasting worden betaald. Vanaf 2023 is dit bedrag €440.000,-.

Deze vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Koop jij een woning met iemand die buiten de leeftijdsgrens valt of al eerder gebruik heeft gemaakt van de startersvrijstelling? Dan betaalt diegene wel 2% overdrachtsbelasting over zijn/haar deel.

Te koop Verkopen

De koper heeft een schriftelijke verklaring nodig om gebruik te maken van deze vrijstelling. In de verklaring verklaart de koper dat er aan de voorwaarden voor de vrijstelling is voldaan. De koper geeft de verklaring af aan de notaris. Deze schriftelijke verklaring is te vinden op de website van de Belastingdienst. In de akte moet worden verwezen naar deze verklaring.

Overdrachtsbelasting voor garagebox en parkeerplaats

Als je een garagebox of parkeerplaats koopt moet je ook overdrachtsbelasting betalen. Hier geldt het tarief van 10,4%. Hier zijn uitzonderingen op als de garage of parkeerplek verbonden is met de woning en je deze op dezelfde dag koopt. Maak je gebruik van de startersvrijstelling? Dan geldt het tarief van 0%. Maak je geen gebruik van de startersvrijstelling maar koop je wel een woning waar je zelf in gaat wonen? Dan geldt het tarief van 2%.

  Lees meer over Vraag het de makelaar

  Je winkelwagen