Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen?

Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen?

Home » Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen?
Wanneer en hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen?

Je betaalt overdrachtsbelasting als je een onroerende zaak koopt. De tarieven variëren van 0% en 2% tot 8%. In sommige situaties geldt er een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting.

Wanneer overdrachtsbelasting betalen

geld lening

Je betaalt overdrachtsbelasting als je eigenaar wordt van een onroerende zaak. Denk hierbij aan een woning, bedrijfspand, stuk grond, garagebox of parkeerplaats. Er zijn verschillende tarieven, variërend van 0% tot 8%. In sommige situaties geldt er een vrijstelling.

Tarieven

Er zijn verschillende tarieven voor de overdrachtsbelasting:

 • 0%: Vanaf januari 2021 geldt er een startersvrijstelling.
 • 2%: Als je een bestaande woning koopt en zelf in de woning gaat wonen betaal je 2% overdrachtsbelasting. Een tuin, garage en schuur die bij de woning horen vallen hier ook onder.
 • 8%: Je betaalt 8% overdrachtsbelasting als je niet zelf in de woning gaat wonen of een pand koopt dat niet bestemd is als woning. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat je een woning gaat verhuren, een tweede woning koopt of als je voor jouw kind een woning koopt. Een pand dat niet is bestemd als woning is bijvoorbeeld een kerk of garagebox.

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Voor starters geldt er in bepaalde gevallen een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Kopers tussen de 18 en 35 jaar worden gezien als starters. Zij hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen. De kopers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De koper koopt een bestaande woning;
 • De koper heeft de startersvrijstelling niet eerder gebruikt;
 • De koper gaat zelf in de woning wonen;
 • De woning is niet duurder dan € 400.000,- wanneer de overdracht na 31 maart 2021.

Vanaf 1 april 2021 geldt een aanvullende regel. De woning mag niet duurder zijn dan €400.000,-. Als de woning wel duurder is moet er over het gehele bedrag 2% overdrachtsbelasting worden betaald.

Deze vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Koop jij een woning met iemand die buiten de leeftijdsgrens valt of al eerder gebruik heeft gemaakt van de startersvrijstelling? Dan betaalt diegene wel 2% overdrachtsbelasting over zijn/haar deel.

Te koop Verkopen

De koper heeft een schriftelijke verklaring nodig om gebruik te maken van deze vrijstelling. In de verklaring verklaart de koper dat hij/zij aan de voorwaarden voor de vrijstelling voldoet. De koper geeft de verklaring af aan de notaris. Deze schriftelijke verklaring is te vinden op de website van de Belastingdienst. In de akte moet worden verwezen naar deze verklaring.

Overdrachtsbelasting voor garagebox en parkeerplaats

Als je een garagebox of parkeerplaats koopt moet je ook overdrachtsbelasting betalen. Hier geldt het tarief van 8%. Hier zijn uitzonderingen op als de garage of parkeerplek verbonden is met de woning. Maak je gebruik van de startersvrijstelling? Dan geldt het tarief van 0%. Maak je geen gebruik van de startersvrijstelling maar koop je wel een woning waar je zelf in gaat wonen? Dan geldt het tarief van 2%.

  0
  Je winkelwagen