Overdrachtsbelasting opslagruimte

Overdrachtsbelasting opslagruimte

Welk percentage overdrachtsbelasting bij een opslagruimte?

Hoort de opslag bij een woning, dan is het lage tarief van toepassing. In alle andere gevallen is het hoge tarief verschuldigd.

Overdrachtsbelasting bij een opslagruimte

overdrachtsbelasting opslagruimte

De vraag welk percentage van overdrachtsbelasting van toepassing is kan je alleen feitelijk beantwoorden. De wet geeft geen exacte regeling, Het lage tarief van 2% is van toepassing als de berging of opslagruimte daadwerkelijk bij de woning hoort en op dezelfde dag wordt overgedragen.

Als de berging of opslagruimte in hetzelfde appartementencomplex zit, dan behoort deze zeker tot de woning. Als de opslagruimte een kadastraal nummer heeft dat aansluit bij de woningen, dan ook zeker. Bij wat verderaf gelegen bergingen kan deze vraag lastiger te beantwoorden zijn.

Hoog tarief van toepassing

Het tarief van 10,4% (2023) is in ieder geval van toepassing op opslagruimtes in speciaal gebouwde verzamelgebouwen. Die behoren naar hun aard niet tot een woning. Ook als de berging of opslagruimte niet op dezelfde dag worden overgedragen geldt het hoge tarief van 10,4%. Dat wil zeggen dat bij de losse verkoop van een opslagruimte altijd het hoge tarief van toepassing is.

Voor meer informatie kijk je op de site van de Belastingdienst.

Verkeerd tarief overdrachtsbelasting

overdrachtsbelasting opslagruimte

Bij de overdracht zal de notaris ook de overdrachtsbelasting berekenen. Koop je de opslagruimte of berging tegelijk met de woning en hoort deze ook bij de woning, dan betaal je 2% aan overdrachtsbelasting.

Het opzettelijk kiezen voor het lage tarief terwijl het hoge tarief van toepassing is, kan een strafbaar feit opleveren. De fiscus zal een naheffing opleggen en mogelijk ook een boete.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Je winkelwagen