Overdrachtsbelasting opslagruimte

Overdrachtsbelasting opslagruimte

Home » Overdrachtsbelasting opslagruimte
Welk percentage overdrachtsbelasting bij een opslagruimte?

Hoort de opslag bij een woning, dan is het lage tarief van toepassing. In alle andere gevallen is het hoge tarief verschuldigd.

Overdrachtsbelasting bij een opslagruimte

De vraag welk percentage van overdrachtsbelasting van toepassing is kan je alleen feitelijk beantwoorden. De wet geeft geen exacte regeling, Het lage tarief is van toepassing als de berging of opslagruimte daadwerkelijk bij de woning hoort.

Dat kan heel duidelijk zijn, 2% overdrachtsbelasting is van toepassing als de berging of opslagruimte in hetzelfde appartementencomplex zit, dan behoort deze zeker tot de woning. Als de opslagruimte een kadastraal nummer heeft dat aansluit bij de woningen, dan ook zeker. Bij wat verderaf gelegen bergingen kan deze vraag lastiger te beantwoorden zijn.

Het tarief van 6% is in ieder geval van toepassing op opslagruimtes in speciaal gebouwde verzamelgebouwen. Die behoren naar hun aard niet tot een woning. Voor meer informatie kijk je op de site van De Belastingdienst.

Verkeerd tarief overdrachtsbelasting, mogelijk strafbaar

De keuze voor het tarief wordt gedaan door de koper en verkoper in overleg met de notaris. Het opzettelijk kiezen voor het lage tarief terwijl het hoge 6% tarief van toepassing is, kan een strafbaar feit opleveren.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    0
    Je winkelwagen