Economische eigendom

Economische eigendom

Wat is een economische eigendom?

economische eigendom

Economische eigendom is het gebruiksrecht op een goed waarvan iemand anders juridisch eigenaar is. Bijvoorbeeld bij een woning. Je kan het gebruiksgenot hebben, de kosten betalen en zorgen voor het onderhoud. Maar juridisch ben je geen eigenaar van de woning. Je bent dus niet bij de notaris geweest voor de overdracht en dit is ook niet ingeschreven in het Kadaster. Je hebt het economisch eigendom bijvoorbeeld gekregen via een onderhandse akte.

Het juridisch eigendom is het meest verstrekkende recht dat je kan hebben op een goed. Bij economisch eigendom wordt de eigendom feitelijk wel overgedragen, maar het juridisch eigendom blijft bij de ander. Nadeel is dat als de juridisch eigenaar schulden heeft, de schuldeisers beslag kunnen leggen op het juridische eigendom. De economisch eigenaar ondervindt hier dan nadeel van.

In de praktijk krijgt de economisch eigenaar vaak de mogelijkheid om op elk gewenst moment (of onder bepaalde voorwaarden) het juridisch eigendom aan zichzelf over te dragen.

  • Het meervoud van economische eigendom is economische eigendomen.
Lees meer over economische eigendom op Wikipedia.

0
Je winkelwagen