Huwelijksvoorwaarden

Huwelijksvoorwaarden

Wat is een huwelijksvoorwaarden?

Huwelijksvoorwaarden is een overeenkomst. In deze overeenkomst staan afspraken over het huwelijk. Je legt hierin de voorwaarden vast waaronder jullie gaan trouwen. Je kunt van alles vastleggen.

huwelijksvoorwaarden

Zonder huwelijksvoorwaarden trouw je automatisch is een beperkte gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat alles wat voor het huwelijk apart was (bezittingen en schulden) ook tijdens het huwelijk apart blijft. Ook schenkingen en erfenissen blijven apart. Alleen wat tijdens het huwelijk wordt aangebracht, is gezamenlijk. Het huwelijksvoorwaarden kun je dit nog meer beperken, of juist kiezen voor een algehele gemeenschap van goederen.

De reden om huwelijksvoorwaarden op te stellen is bijvoorbeeld omdat één van de twee partners veel bezittingen heeft, of juist schulden. Ook ondernemers stellen vaak huwelijksvoorwaarden op. Bij een eventueel faillissement wordt de partner dan niet meegenomen.

Huwelijksvoorwaarden moeten door een notaris worden opgesteld bij notariële akte. Bij een geregistreerd partnerschap noem je deze voorwaarden partnerschapsvoorwaarden.

    De formele regeling hiervoor vind je in artikel 1:114 van het Burgerlijk Wetboek.

    0
    Je winkelwagen