Vaarbewijs

Vaarbewijs

Wat is het vaarbewijs?

wetboek

Het vaarbewijs is een bewijs dat je een vaarexamen hebt behaald. Met een vaarbewijs ben je bevoegd om op de openbare wateren een vaartuig te besturen. Het is vergelijkbaar met een rijbewijs voor auto’s. 

De Binnenvaartwet zegt dat je een vaarbewijs nodig hebt als je met bepaalde boten wil varen. Het varen zonder verplicht document is strafbaar en kan een hoge boete tot gevolg hebben. Het is afhankelijk van het type boot dat je wilt varen of en zo ja welk type je nodig hebt. Voor recreatievaart heb je een klein vaarbewijs of een groot pleziervaartbewijs nodig, afhankelijk van de boot. Maar ook het vaargebied en de maximumsnelheid en lengte van de boot zijn bepalend. Ook als je een boot gaat huren kan het zijn dat je een vaarbewijs nodig hebt, zorg dat je dit vooraf weet.

Op het fysieke kaartje staan onder andere persoonsgegevens, de afgifte- en vervaldatum en voor welke wateren het geldig is.

Je kunt via het CBR een vaarexamen afleggen en een vaarbewijs krijgen. Voor de afgifte moet je minimaal 18 jaar oud zijn, maar je mag het examen al wel eerder afleggen. 

  • Het meervoud van vaarbewijs is vaarbewijzen.
De formele regeling hiervoor vind je in het Binnenvaartbesluit.
Lees meer over vaarbewijs op Wikipedia.

0
Je winkelwagen