Slim een boot verhuren

Slim een boot verhuren

Jouw boot verhuren

Boot verhuren

Heb je een boot? Dan wil je die misschien verhuren. Je kan boten verhuren zonder vergunning. Een boot kan veel geld kosten. Je boot verhuren is vaak een goede manier om de kosten wat te drukken.

Bedenk wel dat je verzekering van de boot moet toestaan dat je die verhuurt. Dat is in ieder geval van belang voor de schade aan de boot en de wettelijke aansprakelijkheid. Met excuses aan de eigenaren van een jacht, in de tekst gebruiken we helaas het woord boot.

In sommige gevallen kan het nodig of verplicht zijn dat de huurder een vaarbewijs heeft. Dat kan met de omvang van de boot te maken hebben. Het kan ook zijn dat de huurder ergens wil gaan varen waar dit vereist is. Niet iedere huurder heeft deze regels scherp op het netvlies. Zorg dat je dit duidelijk maakt.

Het is zeker verstandig als je een boot gaat verhuren om dan een goed contract op te stellen. Verhuur heeft een aantal juridische aspecten waar niet iedereen van op de hoogte is. Dat hoeft je niet af te schrikken, maar het is wel belangrijk dat je onderstaande uitleg goed doorneemt. Vooral de fiscale gevolgen en de effecten op jouw verzekering zijn van groot belang.

Voordelen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk zelf een huurcontract voor een boot

  • Geen makelaar of jurist nodig
  • Je ontvangt een Word document, dat kun je dus zelf aanpassen
  • Goed geregeld als verhuurder

De fiscus en je boot verhuren

Een boot valt onder overige bezittingen in Box 1. Ga je de boot regelmatig verhuren dan loop je de kans dat die verschuift van Box 1 (overige bezittingen) naar Box 3 (vermogen). Dat wil zeggen dat de huuropbrengsten niet belast zijn. De waarde van de boot moet je optellen bij je vermogen in Box 3. Je betaalt belasting over het fictieve rendement dat je met dit vermogen hebt behaald.

Indien je de boot incidenteel verhuurt hoef je geen belasting te betalen over de huurinkomsten. Dat komt omdat de inkomsten binnen Box 1 vallen en dan de kosten van de boot aftrekbaar zijn. De kans dat je hier een positief resultaat uit haalt, is niet erg groot. Heb je wel een positief saldo op de verhuur, na aftrek van de kosten van de boot? Dan vallen deze onder overige inkomsten en zijn dan wel belast.

Bezit je verschillende boten die je gaat verhuren? Dan ben je vermoedelijk fiscaal gezien een ondernemer. Dat kan voordelig zijn. De inkomsten uit de verhuur kan je verminderen met de kosten. Ook kan je mogelijk voor bepaalde fiscale aftrekposten in aanmerking komen zoals investeringsaftrek of zelfstandigenaftrek.

Boot verhuren en BTW

Als je een boot hebt die je speciaal hebt aangeschaft voor de verhuur, moet je BTW rekenen op de huurprijs. Dat heeft een groot voordeel, je mag dan ook de BTW van de aanschaf van de boot aftrekken. Ook de BTW op andere kosten, zoals onderhoud zijn aftrekbaar.

Je mag de boot of het jacht echter niet gebruiken voor privégebruik. De fiscus let hier scherp op. Wel toegestane oplossingen zijn:

  • de BTW slechts gedeeltelijk aftrekken. naar rato van het eigen gebruik is de BTW niet aftrekbaar
  • de boot zelf huren

Verzekeren en aansprakelijkheid

Als je iets verhuurt loop je meestal meer risico. De huurder gaat misschien iets minder zorgvuldig om met jouw boot, dan je zelf zou doen. Belangrijk is dat je bestaande verzekering geen dekking zal bieden bij boot verhuren. Je moet dus ofwel een apart verzekering afsluiten voor de verhuur van je boot, ofwel je moet de bestaande verzekering melden dat je gaat de boot verhuurt. Dan moet je van de verzekeringsmaatschappij bericht ontvangen.

Houd ook rekening met de aansprakelijkheidsverzekering. Als de boot schade veroorzaakt kan het zijn dat je die verzekerd wilt hebben.

Een ander aspect is dat de huurder schade kan ondervinden bij de huur. Zorg dus dat de boot goed onderhouden is en bekijk of je een aanvullende verzekering wilt hebben.

Je winkelwagen