Verkoop chalet bij faillissement recreatiepark?

Verkoop chalet bij faillissement recreatiepark?

Hoe kan ik voorkomen dat mijn chalet wordt verkocht bij faillissement van recreatiepark?

Om te voorkomen dat het chalet wordt verkocht kan je een recht van opstal vestigen. Dit doe je samen met de grondeigenaar. Zo word jij eigenaar van het chalet en valt het niet in het faillissement.

Gedwongen verkoop chalet

Er is veel te doen over de risico’s van de eigenaren van de huisjes, chalets en stacaravans op een recreatiepark. Wat gebeurt er met jouw huisje als de eigenaar van het park failliet gaat?

Als iemand failliet gaat, dan wordt zijn of haar eigendom verkocht om de schulden af te betalen. Bij een recreatiepark of vakantiepark is dat natuurlijk de grond van het park. Alles wat duurzaam met de grond is verenigd, wordt door natrekking eigendom van de grondeigenaar en kan dan ook bij zijn faillissement worden verkocht.

Recht van opstal

Aangenomen dat jouw chalet duurzaam met de grond is verenigd (en dus een onroerende zaak is), is het verstandig om een recht van opstal te vestigen. Het opstalrecht is het recht om in, op of boven een onroerende zaak van iemand anders gebouwen, werken of beplantingen in eigendom te hebben. Het chalet dat op andermans grond staat, het recreatiepark, is dan het opstal. De eigenaar van het opstal is de opstaller.

faillissement

Het vestigen van dit recht doe je samen met de grondeigenaar. De grondeigenaar geeft je dan, via de notaris, het recht om op zijn grond een chalet in eigendom te hebben. Zonder opstalrecht zou het chalet door natrekking eigendom worden van de grondeigenaar. Je kan daarvan niet afwijken met een overeenkomst en het maakt ook niet dat jij het chalet hebt betaald en geplaatst. Als het chalet eigendom is van de grondeigenaar, zal jouw chalet bij zijn faillissement kunnen worden verkocht.

Duurzaam met de grond verenigd

Of het chalet duurzaam met de grond is verenigd hangt erg af van de situatie. Het beste moment om een opstalrecht te vestigen is dan ook voordat het chalet op het recreatiepark staat. Hierdoor voorkom je discussies over het eigendomsrecht, omdat het chalet dan altijd jouw eigendom blijft. Ook als het chalet er al staat, kan het vestigen van een opstalrecht verstandig zijn.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Je winkelwagen