Voor welke objecten is hypotheek mogelijk? 

Voor welke objecten is hypotheek mogelijk? 

Voor de aankoop van welke objecten is een hypotheek mogelijk? 

Je kunt voor de aankoop van elk object een hypotheek vestigen. Maar je kunt alleen op registergoederen een hypotheek vestigen. Bijvoorbeeld op een woning, stuk grond of een boot die in het Kadaster is ingeschreven.

Aankoop en hypotheek

hypotheek mogelijk

Voor de aankoop van objecten is een hypotheek niet wettelijk verplicht. Je kan bijvoorbeeld altijd iets geheel uit eigen middelen betalen, als je daarover beschikt. De wet zegt dus niet dat je voor de aankoop van een bepaald object verplicht een hypotheek moet hebben.

Wat betekent dit? Je kunt dan voor een lening voor bijvoorbeeld een boot de hypotheek op jouw woning verhogen. En met dat extra geldbedrag kan je de boot aankopen.  

Soms kan je dus een bestaande hypotheeklening verhogen. Bijvoorbeeld bij overwaarde. Met dat extra bedrag kan je ook andere zaken aanschaffen. Dan hoef je niet een nieuw hypotheekrecht te vestigen. Je verhoogt het bedrag dat je hebt geleend op bijvoorbeeld je huis. Daarvoor heb je in de meeste gevallen wel toestemming van de bank nodig.

Hypotheek vestigen

Vaak willen banken aankopen echter alleen financieren als zij een sterke zekerheid of onderpand, zoals een hypotheek, krijgen. En vaak is dat gekoppeld aan het object dat je aankoopt. Dus als je geld leent voor de aankoop van een vakantiewoning, dan wil de bank vaak ook een hypotheek op dat vakantiehuisje.

Met dat hypotheekrecht heeft de bank een sterke waarborg voor terugbetaling en aflossing van de rente en/of de lening. In ruil voor de lening geef jij – als hypotheekgever – de bank – als hypotheeknemer – dus een hypotheek op een object. 

Je kunt alleen op registergoederen een hypotheekrecht vestigen. Registergoederen zijn goederen die verplicht moeten worden ingeschreven in een register. Dat register is het Kadaster. Die inschrijving is een wettelijke verplichting.  

Waarop is dan een hypotheek mogelijk? Bijvoorbeeld een bedrijfspand, vakantiewoning, stuk grond of perceel of een teboekgesteld schip. Maar ook een appartementsrecht.

Waarop kan je geen hypotheek vestigen? Een stacaravan, chalet, of kleinere boot of auto is geen registergoed.

Geen hypotheek mogelijk wel een lening

Als je geen hypotheek kunt afsluiten dan kan je wel vaak een persoonlijke lening aangaan. De persoonlijke lening is niet gekoppeld aan het object dat je koopt. Die lening is aan jou als persoon gekoppeld. Jij mag het geld uitgeven aan wat jij wenst. Jij staat persoonlijk garant voor de rente en aflossingen.

    Je winkelwagen