Wanneer betaal je toeristenbelasting?

Wanneer betaal je toeristenbelasting?

Wanneer reken je toeristenbelasting bij de verhuur?

Je moet toeristenbelasting in rekening brengen als iemand overnacht. Het maakt niet uit wat de reden voor die overnachting is. Dat wil zeggen dat je bij de verhuur van vakantiehuisjes, caravans, maar bijvoorbeeld ook boten waarop je kan overnachten toeristenbelasting moet afrekenen.

Toeristenbelasting

In Nederland heffen alle gemeenten toeristenbelasting. De belasting is bedoeld om de kosten die de gemeente maakt aan bijvoorbeeld schoonmaak en onderhoud te dekken. Het staat iedere gemeente vrij om zelf een regeling op te stellen. Die verschillen in tarieven en wijze van uitvoering.

Wie is verantwoordelijk voor de afdracht?

toeristenbelasting

De ondernemer die de overnachtingen aanbiedt is verantwoordelijk voor de afdracht van de toeristenbelasting. Bij de meeste gemeenten is de afdracht jaarlijks. De ondernemer zorgt voor de administratie en de afdracht. Meestal belast de ondernemer deze belasting weer door aan de klanten. Dat is niet verplicht, je kan het ook in het tarief opnemen. Door het apart op de bon te zetten is jouw verhuurprijs lager en laat je zien wat de gemeentelijke belastingen zijn.

Toeristenbelasting is een lokale belasting die is toegestaan door de Rijksoverheid.

Er bestaat al lang een discussie dat soms partijen die bemiddelen bij de verhuur zoals AIRBNB de aangifte en afdracht moeten verzorgen. Het platform beschikt immers over de feitelijke gegevens die nodig zijn voor de aangifte. Dit ontslaat de uiteindelijke verhuurder niet van de betalingsverplichting.

Niet alleen ondernemers

Iedereen die een accommodatie verhuurt voor overnachtingen moet toeristenbelasting afdragen. Dat wil zeggen ook als je bijvoorbeeld incidenteel een vakantiewoning of chalet verhuurt. Ook boten die geschikt zijn voor overnachtingen vallen onder de belasting.

Meestal moet je eenmalig een eerste registratie doen.

    Je winkelwagen