Wanneer is een vaarbewijs voor boot nodig?

Wanneer is een vaarbewijs voor boot nodig?

Wanneer heb ik een vaarbewijs voor een boot of schip nodig?

De binnenvaartwet en het binnenvaartbesluit bepalen wanneer je voor een boot of schip een vaarbewijs nodig hebt. De hoofdregel is dat je vaarbewijs nodig hebt voor een boot die meer dan 20 kilometer per uur kan varen en/of langer dan 15 meter is. Als je een boot bestuurt zonder het vereiste vaarbewijs, dan is dat strafbaar en riskeer je een boete en risico met je verzekering. Het is voor de aankoop van een boot daarom goed om te controleren of je een vaarbewijs nodig hebt. 

vaarbewijs

Vaarbewijsregels 

Voor of bij de aankoop van een boot moet je aan een aantal zaken denken. Bijvoorbeeld of je wel of geen vaarbewijs nodig hebt.

De regels voor vaarbewijzen staan in de Binnenvaartwet en het Binnenvaartbesluit. De Binnenvaartwet zegt dat het verboden is om een boot te gebruiken zonder het daarvoor vereiste vaarbewijs. Je hebt dus niet altijd een vaarbewijs nodig. De regels daarover zijn uitgewerkt in het Binnenvaartbesluit. Daarin staat voor welke boten je dat dan nodig hebt.

Lengte en snelheid van de boot 

De verplichtingen voor het vaarbewijs zijn gekoppeld aan de lente en de snelheid van de boot. Een vaarbewijs is verplicht als de boot: 

  1. Langer dan 15 meter is en/of
  1. Een maximumsnelheid van meer dan 20 kilometer per uur

Het komt er dus op neer dat je een aar aan één van beide eisen hoeft te voldoen.

Wat betreft de snelheid gaat het om de maximumsnelheid, niet om de PK’s of paardenkrachten van de motor. Kan de boot harder varen dan 20 kilometer per uur? Dan heb je een vaarbewijs nodig, ongeacht de lengte van die boot.

Wat betreft de lengte zijn het strenge marges. Wanneer je boot 14,99 meter lang is heb je er geen nodig. Als je boot 15,01 meter lang is, heb je dat wel nodig. Ook hier geldt dat bij een boot die langer is dan 15 meter het er niet toe doet hoe hard die dan kan varen.

Klein en Groot Vaarbewijs

Maar dan ben je er nog niet. Er zijn ook verschillende soorten vaarbewijzen. De belangrijkste categorieën zijn het Klein Vaarbewijs en het Groot Vaarbewijs. Voor boten die sneller dan 20 km/u kunnen en/of tussen de 15 meter en 25 meter lang zijn heb je een klein vaarbewijs nodig. Dat geldt dus voor de meeste recreatieve pleziervaartuigen, of zou een motor hebben of niet, maar ook jetski’s en waterscooters.

Het groot vaarbewijs is voor boten in de beroepsvaart en voor boten groter dan 40 meter.

Vaarbewijs 1 en 2

Dan heb je nog een onderscheid tussen de vaargebieden waar je met een vaarbewijs mag varen. Er bestaan twee verschillende soorten vaarbewijzen. Hieronder staat wanneer je welke nodig hebt: 

  • Vaarbewijs 1: rivieren, kanalen en meren 
  • Vaarbewijs 2: alle open wateren en binnenwateren, zoals de Waddenzee en het IJsselmeer 

Voor recreatieve en korte dagjes varen is vaarbewijs 1 dus vaak wel voldoende. 

Vaarbewijs halen

Heb je bepaald dat je een vaarbewijs nodig hebt? Dan is het vaak verstandig om dat voor of bij de aankoop van een boot te regelen. Via het CBR kan je een vaarbewijs halen. In tegenstelling tot rijbewijsexamens, is er geen praktijkexamen. Op deze website van het CBR kan je daar meer over lezen.

Voor een vaarbewijs moet je minimaal 18 jaar oud zijn.  

Als je gaat varen is het altijd verstandig om je te verdiepen in de vaarregels. Bekijk ook het Binnenvaartpolitiereglement. Voor de meeste boten is het zelfs verplicht om een kopie van het reglement aan boord te hebben.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Je winkelwagen