Betaal ik overdrachtsbelasting bij verkoop chalet

Betaal ik overdrachtsbelasting bij verkoop chalet

Betaal ik overdrachtsbelasting bij de koop van een chalet of tuinhuisje?

In de meeste gevallen moet je overdrachtsbelasting betalen. Een chalet of tuinhuisje is meestal door natrekking een onroerende zaak geworden. Je moet dan overdrachtsbelasting betalen.

Overdrachtsbelasting chalet

Overdrachtsbelasting betaal je in Nederland bij de koop of verkoop van onroerende zaken. Een chalet is naar zijn aard meestal een onroerende zaak. Dat wil zeggen dat er overdrachtsbelasting verschuldigd is. Dat een chalet een onroerende zaak is komt door natrekking. Je hebt hier te maken met het hoge tarief voor de overdrachtsbelasting, 10,4% (in 2023).

verkoop chalet

Wie doet aangifte?

De koper van het chalet is verantwoordelijk voor het doen van aangifte en de betaling voor de overdrachtsbelasting. Je kan uitleg vinden bij De Belastingdienst en een aangiftebiljet aanvragen bij De Belastingtelefoon. De aangifte moet binnen vier weken zijn gedaan en betaald. De belasting is verschuldigd over de waarde van het chalet.

Geen overdrachtsbelasting over inventaris

Verkoop je die met inventaris? Zorg dan dat je die duidelijk gescheiden opneemt in de overeenkomst. Over de inventaris is deze belasting niet verschuldigd.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Lees meer over Vraag het de makelaar

    Je winkelwagen