Boot financieren

Hoe financier ik de aankoop van een boot?

Als je niet zelf over geld beschikt dan moet je dat op een andere manier regelen. Je kan dat geld lenen, soms met een hypotheek, of met een leasecontract. Alternatieven zijn nog om samen met anderen de boot te gaan delen.

boot financieren

Hoe financier ik de aankoop van een boot?

Je hebt een boot of schip gevonden. Nu is het een zaak om de boot te kopen en aan geld te komen. Heb je dat geld op je rekening staan, dan is dat geen probleem. Maar wat als je niet zoveel geld beschikbaar hebt. Er zijn verschillende manieren om een boot te financieren. Lees hier de verschillende mogelijkheden en beslis welke optie het best bij jou past.

Persoonlijke lening

Als het om een kleiner bedrag gaat (minder dan €20.000,-) kan een persoonlijke lening ook een goede optie zijn. Het afsluiten van een persoonlijke lening kan relatief eenvoudig, zowel bij banken als in de informele sfeer. Bij een persoonlijke lening zijn de rentekosten vaak wat hoger. Zo financier je dus tegen relatief hoge kosten de aankoop.

Lees ook: financieren met persoonlijke lening

Scheepshypotheek

Voor sommige boten kan je een hypotheek afsluiten. De boot moet dan wel zijn ingeschreven in het Nederlandse scheepsregister. Anders kan er geen hypotheek op worden gevestigd. Met een scheepshypotheek is de boot het onderpand van de lening. De rente op een scheepshypotheek ligt lager dan de rente op een persoonlijke lening.

Gangbare normen voor een scheepshypotheek zijn:

  • Financiering 50% tot 80% van de aankoopprijs;
  • Minimum bedrag van 20.000 euro;
  • Looptijd van 10 tot 15 jaar.

Boot leasen

Je kan een boot ook leasen. Hier zijn twee opties voor. Net als bij een auto bieden dealers tegenwoordig “personal lease” aan. Het is een vorm van financiering waarbij de dealer een aantal kosten voor zijn rekening neemt. Niets is voor niets, dus in de leaseprijs zit een serieuze rentecomponent. Er is ook een groot voordeel, alle risico’s en onderhoud zitten in de leaseovereenkomst. Als je zakelijk een boot koopt, of als ZZP-er dan kan je mogelijk in aanmerking komen voor “financial lease”. Dat is een financiering met de boot als onderpand. Hier zijn verschillende voor- en nadelen. Belangrijke voordelen zijn dat bij de zakelijke aanschaf, onder andere de BTW aftrekbaar is. Je moet de boot dan wel zakelijk exploiteren, dus bijvoorbeeld verhuren. Uitsluitend zelf in je zakelijke gefinancierde boot varen is niet toegestaan.

Boot huren of delen

In plaats van een boot te kopen kan je er ook voor kiezen om een boot te huren. Online zijn er verschillende websites die boten ter verhuur aanbieden. Op deze manier heb je alleen met huurkosten te maken.

Ook omgekeerd is het mogelijk om jouw boot te verhuren. Hiermee krijg je opbrengsten die je mogelijk kunt gebruiken om de aankoop van de boot te financieren. Je leent bijvoorbeeld het geld voor de aankoop van een financier. Daarna betaal je het deels terug via de verhuur van de boot. Houd bij het opstellen van een begroting met dergelijke opbrengsten ook rekening met mogelijke tegenvallers. Het is verleidelijk jezelf rijk te rekenen. Maak ook een variant met een slechte zomer waarin niemand een boot wil huren.

Je kan ook een boot delen. Op deze manier kun je ook de kosten van de boot delen. Leg de afspraken wel goed vast om onenigheid te voorkomen.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Je winkelwagen