Financieren met persoonlijke lening

Wanneer kan je beter financieren met een persoonlijke lening?

Als het bedrag dat je moet financieren lager is dan 25.000 euro kan je geen hypotheek krijgen. Bij andere bedragen onder de 100.000 euro moet je een afweging maken. Er zijn bepaalde voordelen aan een persoonlijke lening in plaats van een hypotheek. Zo heb je minder kosten en kan je vaak tussentijds boetevrij aflossen.

Persoonlijke lening of hypotheek

In welke gevallen kan je beter een persoonlijke lening afsluiten voor de aankoop van een object? De meest voor de hand liggende: bij alle objecten die geen onroerende zaak zijn kan je geen hypotheek krijgen. Daarbij komt dat banken ook op objecten die juridische wel onroerend zijn geen hypotheek willen verstrekken. Je krijgt zeker geen hypotheek voor een tuinhuisje, chalet, stacaravan of ander tijdelijk onderkomen.

De tweede reden om een persoonlijke lening te nemen in plaats van een hypotheek is dat die veel flexibeler is.

Voordeel persoonlijke lening

Sluit je een lening af, dan is dat een consumptief krediet. Je kan bij de meeste leningen zelf bepalen of je bijvoorbeeld tussentijds aflost. Ook belangrijk; de afsluitkosten zijn veel lager dan bij een hypotheek. De lening staat niet ingeschreven in het Kadaster, er is geen notaris nodig. Wat mogelijk ook aantrekkelijk is, er zijn veel meer aanbieders voor leningen dan voor hypotheken. Fiscaal gezien is de rente van een tweede hypotheek niet aftrekbaar, dus je hebt geen fiscaal nadeel.

Bij een dergelijke lening heb je ook meer keuze over de termijn waarvoor je het geld gaat lenen.

Nadelen zijn er ook

Een belangrijkste nadeel is dat de rente meestal hoger is dan bij een hypotheek. Lang niet alle aanbieders zijn even betrouwbaar. Ben je bezig met de aanschaf van een garage of parkeerplek die verbonden zal zijn aan je huis? Overweeg dan zeker om die onder te brengen in je bestaande hypotheek.

Let op, soms moet je wel het object als onderpand afgeven. In dat geval zou de extra zekerheid die je biedt moeten leiden tot een lagere rente.

persoonlijke lening

Persoonlijke lening niet gekoppeld aan onderpand

Bij een persoonlijke lening kijkt de bank niet naar de besteding. Het maakt kort gezegd niet uit of je een tuinhuisje of een grote TV koopt. De hoogte van de persoonlijke lening is gekoppeld aan je inkomen en de vraag of je de rente en de maandelijkse aflossing kan dragen.

Financiering door de verkoper

Bij de verkoop van stacaravans chalets en vakantiehuisjes op een park biedt de verkoper vaak een financiering. Hier is juridisch en fiscaal gezien sprake van een persoonlijke lening. Omdat de verkoper de lening vaak koppelt aan het object is sprake van een onderpand. Een onderpand wil zeggen dat de partij die het geld uitleent bij wanbetaling het onderpand mag verkopen.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Je winkelwagen