Hoe vind ik een notaris?

Hoe vind ik een notaris?

Home » Hoe vind ik een notaris?
Hoe vind ik een goedkope notaris?

De prijzen van notarissen kunnen enorm verschillen. Er zijn veel websites waar je prijzen kan vergelijken. Let ook goed op welke kosten er in de offerte zijn opgenomen.

Een goede en goedkope notaris

Als je zelf de koop hebt gesloten en de koopovereenkomst hebt opgemaakt, dan moet je in enkele gevallen naar de notaris. Die zet de koopovereenkomst dan om in een notariële akte. Die kan ingeschreven in het kadaster. Daarmee gaat de eigendom dan over.

Hoe vind je een goedkope notaris?

Je kan online veel notarissen vinden. Er zijn ook sites waar je een offerte kan vragen. Bijvoorbeeld op degoedkoopstenotaris.nl Veel van die sites hebben echter maar weinig notarissen die echt een offerte willen opstellen. Je kan dus ook zelf op zoek gaan via Google. Een modern notariaat heeft op de site een mogelijkheid om een offerte op te vragen.

Doehetzelfnotaris

Je kan voor een offerte ook kijken op onze zustersite, doehetzelfnotaris.nl heeft in een groot aantal regio’s notarissen die voor lage bedragen een offerte opstellen.

Omschrijf je vraag zo duidelijk mogelijk. Dus geef aan wie de koper en de verkoper zijn. Geef aan dat je reeds beschikt over een koopcontract. Hoe meer informatie jij nu geeft, hoe duidelijker de offerte zal zijn. Bewaar die gegevens, zodat je achteraf kan aantonen welke informatie je de notaris al had gegeven.

Notarisofferte beoordelen

Niet alle notarissen nemen alle kosten duidelijk op in een offerte. Dat is soms expres, maar vaak ook omdat ze denken dat iedereen wel weet welke kosten er later nog bijkomen. Bij een koop van een registergoed kan je de volgende kosten verwachten:

  • het honorarium, de beloning van de notaris
  • de standaard kosten voor de KNB/kwaliteitsfonds
  • de kosten van het inschrijven in het kadaster
  • vaak apart, kosten voor onderzoek in het kadaster (bedragen zijn vrij en verschillen enorm)
  • kosten per persoon/organisatie betrokken bij de akte. Vaak apart opgenomen, terwijl er toch minstens twee betrokken partijen minimaal zijn.
  • soms, kosten voor het aanmaken van een dossier
  • natuurlijk BTW.

Kortom, zorg dat je vooraf duidelijk hebt welke kosten er in de offerte zijn meegenomen. Alleen dan kan je een goede vergelijking maken van de aanbiedingen.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

0
Je winkelwagen