Hoe vind ik een notaris?

Hoe vind ik een goedkope notaris?

De prijzen van notarissen kunnen enorm verschillen. Er zijn veel websites waar je prijzen kan vergelijken. Let ook goed op welke kosten er in de offerte zijn opgenomen door de notaris.

Standaard - DeGoedkoopsteNotaris - Vergelijk alle

Een goede en goedkope notaris

Als je zelf de koop hebt gesloten en de koopovereenkomst hebt opgemaakt, dan moet je in enkele gevallen naar de notaris. Die zet de koopovereenkomst dan om in een notariële akte. Die kan ingeschreven in het kadaster. Daarmee gaat de eigendom dan over naar de nieuwe eigenaar.

Hoe vind ik er één?

Je kan online veel notarissen vinden. Er zijn ook sites waar je een offerte kan vragen. Bijvoorbeeld op degoedkoopstenotaris.nl. Veel van die sites hebben echter maar weinig notarissen die echt een offerte willen opstellen. Je kan dus ook zelf op zoek gaan via Google. Een modern notariaat heeft op de site een mogelijkheid om een offerte op te vragen.

Doehetzelfnotaris

Je kan voor een offerte ook kijken op onze zustersite, doehetzelfnotaris.nl.

Omschrijf je vraag zo duidelijk mogelijk, zodat duidelijk is welke akte je nodig hebt. Dus geef aan wie de koper en de verkoper zijn. Geef aan dat je reeds beschikt over een koopcontract. Hoe meer informatie jij nu geeft, hoe duidelijker de offerte zal zijn. Bewaar die gegevens, zodat je achteraf kan aantonen welke informatie je de notaris al had gegeven.

Offerte beoordelen

Niet alle notarissen nemen alle kosten duidelijk op in een offerte. Dat is soms expres, maar vaak ook omdat ze denken dat iedereen wel weet welke kosten er later nog bijkomen. Bij een koop van een registergoed kan je de volgende kosten verwachten:

  • het honorarium, de beloning van de notaris;
  • de standaard kosten voor de KNB/kwaliteitsfonds;
  • de kosten van het inschrijven in het kadaster;
  • vaak apart, kosten voor onderzoek in het kadaster (bedragen zijn vrij en verschillen enorm);
  • kosten per persoon/organisatie betrokken bij de akte. Vaak apart opgenomen, terwijl er toch minstens twee betrokken partijen minimaal zijn;
  • soms, kosten voor het aanmaken van een dossier;
  • natuurlijk BTW.

Kortom, zorg dat je vooraf duidelijk hebt welke kosten er in de offerte zijn meegenomen. Alleen dan kan je een goede vergelijking maken van de aanbiedingen.

Wie kiest de notaris?

Je bent vrij is de keuze. Als je één keer bij een notaris bent geweest hoef je niet elke keer naar dezelfde notaris terug te gaan. Kan je er ook één kiezen die dichter bij jou in de buurt zit of goedkoper is, dan mag je daar ook voor kiezen.

Als je iets koopt, bijvoorbeeld een garagebox, dan is de koper degene die de notaris kiest. Ben jij de verkopende partij? Dan ben je gebonden aan de keus van de koper. Je kan uiteraard voor de verkoop ook afspreken dat je zelf de notaris kiest.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Lees meer over Vraag het de makelaar

    Je winkelwagen