Overdrachtsbelasting bij verkoop vakantiewoning

Overdrachtsbelasting bij verkoop vakantiewoning

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je bij de verkoop van een vakantiewoning?

Een vakantiewoning is een woning. Maar deze valt niet onder het lage tarief voor de overdrachtsbelasting. Bij de koop of verkoop van een vakantiewoning betaal je dus 10,4% overdrachtsbelasting.

overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting vakantiewoning

Bij de verkoop van een vakantiewoning betaal je overdrachtsbelasting. Er zijn verschillende percentages van die belasting. Er is een startersvrijstelling van 0%, hier zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. En je hebt het lage tarief van 2% en het hoge tarief van 10,4%.

Een vakantiewoning is naar zijn aard een onroerende zaak. Hierop is altijd het hoge tarief van 10,4% van toepassing. Je kunt bijvoorbeeld nooit gebruik maken van het lage tarief omdat dat tarief alleen geldt voor een “eigen woning”. Daar moet je dus jouw hoofdverblijf in fiscale zin hebben.

Bepalend is bovendien de bestemming voor de koper en de bestemming die de woning had voor de verkoper.

Voor meer informatie kijk je op de site van de Belastingdienst.

Inventaris valt niet onder de belasting

De belasting wordt geheven over de prijs van het onroerend goed. Koop je de vakantiewoning met de inventaris? Zorg dat je die juist taxeert en apart opneemt in de koopovereenkomst. Over de inventaris is namelijk geen belasting verschuldigd. Dat geldt ook voor andere zaken, zoals gereedschap voor de tuin en dergelijke. Als je echter hiermee gaat overdrijven is het belastingontduiking.

Notaris draagt af

Aangezien de verkoop een onroerende zaak betreft moet de levering plaatsvinden bij de notaris. Die zal ook zorgen voor de afdracht van de overdrachtsbelasting.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Lees meer over Vraag het de makelaar

    Je winkelwagen