Ligplaats en vergunning voor aankoop boot nodig?

Ligplaats en vergunning voor aankoop boot nodig?

Heb ik een ligplaats of vergunning voor de aankoop van een boot nodig? 

Voor de aankoop van een boot heb je niet verplicht een ligplaats of ligplaatsvergunning nodig. Die heb je alleen nodig als je jouw boot niet anders kwijt kan of wil dan op het openbare water. Vaak heb je voor het langere tijd gebruiken van een ligplaats in de gemeentehavens een ligplaatsvergunning nodig.

Ligplaats voor boot

vergunning

Je wordt of bent sinds kort de trotse eigenaar van een boot. Er komen bij de aankoop van een boot wat praktische zaken om de hoek kijken. Bijvoorbeeld de ligplaats van jouw boot. Kan je die zelf stallen of liever ergens aanmeren? Als je een boot koopt moet je die vervolgens natuurlijk ook ergens voor langere tijd kwijt kunnen. Dat kan soms wel op jouw eigen terrein of eigen water. Bijvoorbeeld met een eigen botenstalling. 

Een ligplaats staat los van een zogenaamd vaarvignet. Dat is een vergunning van een gemeente om in haar water te mogen varen.

Particuliere plek

Als je jouw boot niet bij jezelf wilt of kunt stallen of aanmeren heb je een ligplaats nodig. Een ligplaats is een parkeerplaats voor je boot. Je kunt ligplaatsen vinden in bijvoorbeeld een jachthaven of gemeentelijke haven.  Een ligplaats bij jouw huis is slechts van jou als jouw eigendom zich uitstrekt over het water.

Een ligplaats is dus niet verplicht voor de aankoop van een boot. Maar het is dus wel handig om te hebben. Afhankelijk van je eigen wensen kan je zorgen voor een ligplaats voor jouw boot.  

Soms heeft de verkoper al een particuliere ligplaats die je kunt overnemen of huren. Maar ligplaatsen zijn niet altijd zomaar los verhandelbaar, omdat die soms verbonden zijn aan een vereniging. Meestal is dat een watersportvereniging. Bespreek en regel dat goed in het koopcontract. Informeer ook bij de vereniging die de gewenste ligplaats beheert. 

Vergunning voor ligplaats

Veel gemeenten bepalen dat je voor een openbare (vaste) ligplaats in bijvoorbeeld de gemeentehaven of ergens anders op het openbare water, een vergunning nodig hebt. Oftewel een ligplaatsvergunning. Dat geldt voor ligplaatsen die niet door een vereniging worden beheerd. Het is vergelijkbaar met een parkeervergunning. 

Vaak is een ligplaatsvergunning nodig als je jouw boot voor langere tijd wil aanmeren. Zo bieden gemeenten voor toeristen die een dagje of een beperkte tijd een ligplaats nodig hebben de mogelijkheid om zonder vergunning een ligplaats te huren. Dan heb je dus geen ligplaatsvergunning nodig.

Een ligplaatsvergunning is dus ook niet verplicht of vereist voor de aankoop van een boot. 

Wil je jouw boot na de aankoop aanmeren op een plek waar je een vergunning nodig hebt? Let er dan goed op dat deze persoonsgebonden is. Dat betekent dat wanneer de verkoper al een ligplaatsvergunning heeft, je die niet kan overnemen. Je moet er dan zelf een aanvragen. De gemeente bepaalt de regels en voorwaarden die voor een ligplaatsvergunning gelden.  

Wil je weten of je er een nodig hebt? Informeer dan bij de gemeente waar je een ligplaats wilt hebben of je daarvoor een vergunning nodig hebt, hoeveel dat kost en welke regels daarvoor gelden. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Lees meer over Vraag het de makelaar

    Je winkelwagen