Overdrachtsbelasting bij verkoop chalet

Overdrachtsbelasting bij verkoop chalet

Betaal ik overdrachtsbelasting bij de koop van een chalet of tuinhuisje?

In de meeste gevallen moet je overdrachtsbelasting betalen. Een chalet of tuinhuisje is meestal door natrekking een onroerende zaak geworden. De koper moet dan bij de koop belasting betalen.

Overdrachtsbelasting chalet

Overdrachtsbelasting betaal je in Nederland bij de koop of verkoop van onroerende zaken. Een chalet is naar zijn aard meestal een onroerende zaak. Dat wil zeggen dat er overdrachtsbelasting verschuldigd is. Dat een chalet een onroerende zaak is komt door natrekking. Je hebt hier te maken met het hoge tarief: 10,4% (in 2024). Het hoge tarief is van toepassing omdat het lage tarief alleen geldt bij een eigen woning. Daar is bij een chalet geen sprake van. Voor de duidelijkheid ook de vrijstelling voor jongeren is niet van toepassing. Die is namelijk bedoeld om hen aan een eerste woning te helpen. Een chalet is naar zijn aard niet geschikt voor permanente bewoning, ook al is dat soms in de praktijk anders.

overdrachtsbelasting verkoop chalet

Wie doet aangifte?

De koper van het chalet is verantwoordelijk voor het doen van aangifte en de betaling voor de overdrachtsbelasting. Je kan uitleg vinden bij De Belastingdienst en een aangiftebiljet aanvragen bij De Belastingtelefoon. De aangifte moet binnen vier weken zijn gedaan en betaald. De belasting is verschuldigd over de waarde van het chalet.

Omdat de verkoop meestal wordt afgerond bij een notaris zal die het geldverkeer afhandelen. De notaris regelt dan ook de betaling van de belasting.

Geen overdrachtsbelasting over inventaris

Verkoop je het chalet met inventaris of bijvoorbeeld met tuingereedschap? Zorg dan dat je die duidelijk gescheiden opneemt in de overeenkomst. Over de inventaris en andere zaken is deze belasting niet verschuldigd. Het kan dus handig zijn om relatief minder voor het chalet te rekenen en relatief meer voor de overige zaken in de transactie. Kijk wel uit dat je het niet te gek maakt, want dan is het belastingontduiking.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Lees meer over Vraag het de makelaar

    Je winkelwagen