Overdrachtsbelasting parkeerplek

Overdrachtsbelasting parkeerplek

Welk percentage overdrachtsbelasting is van toepassing bij een parkeerplek?

Hoort de parkeerplek bij een woning, dan is het lage tarief van toepassing. In alle andere gevallen is het hoge tarief verschuldigd.

Overdrachtsbelasting bij een parkeerplek

overdrachtsbelasting parkeerplek

De vraag welk percentage van overdrachtsbelasting van toepassing is kan je alleen feitelijk beantwoorden. De wet geeft geen exacte regeling, Het lage tarief is van toepassing als de parkeerplek daadwerkelijk bij de woning hoort en je deze op dezelfde dag verkrijgt.

Het lage tarief van de overdrachtsbelasting is van toepassing als de parkeerplek in hetzelfde appartementencomplex zit of bij de woning hoort. Als de parkeerplek een kadastraal nummer heeft dat aansluit bij de woningen, dan is ook het lage tarief van toepassing. Bij wat verderaf gelegen parkeerplekken kan deze vraag lastiger te beantwoorden zijn. De tarieven zijn verschillend, ook met verlaagde tarieven voor starters.

Zeker hoog tarief

Het hoge tarief is in ieder geval van toepassing op parkeren in speciaal gebouwde garages. Die behoren naar hun aard niet tot een woning. Ook voor elke losse verkoop van een parkeerplek geldt het hoge tarief. Dat is immers niet tegelijk met de woning gekocht.

Verkeerd tarief overdrachtsbelasting, mogelijk strafbaar

De overdracht van de parkeerplaats regel je bij de notaris. De notaris zorgt ook voor de overdrachtsbelasting en legt dus vast of het hoge of lage tarief van toepassing is. Is de verkoper of koper, of beide, het niet eens met de notaris? Dan kan je bij de notaris klagen hierover. Het opzettelijk kiezen voor het lage tarief terwijl het hoge tarief van 10,4% toepassing is, kan een strafbaar feit opleveren. De fiscus zal een naheffing opleggen en mogelijk ook een boete.

Voor meer informatie kijk je op de site van de Belastingdienst.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Lees meer over Vraag het de makelaar

    Je winkelwagen