Overdrachtsbelasting parkeerplek

Overdrachtsbelasting parkeerplek

Home » Overdrachtsbelasting parkeerplek

Welk percentage overdrachtsbelasting bij een parkeerplek?

Hoort de parkeerplek bij een woning, dan is het lage tarief van toepassing. In alle andere gevallen is het hoge tarief verschuldigd.

Overdrachtsbelasting bij een parkeerplek

De vraag welk percentage van overdrachtsbelasting van toepassing is kan je alleen feitelijk beantwoorden. De wet geeft geen exacte regeling, Het lage tarief is van toepassing als de parkeerplek daadwerkelijk bij de woning hoort.

Dat kan heel duidelijk zijn, het lage tarief van de overdrachtsbelasting is van toepassing als de parkeerplek in hetzelfde appartementencomplex zit, dan behoort deze zeker tot de woning. Als de parkeerplek een kadastraal nummer heeft dat aansluit bij de woningen, dan ook zeker. Bij wat verderaf gelegen parkeerplekken kan deze vraag lastiger te beantwoorden zijn. De tarieven zijn verschillend, ook met verlaagde tarieven voor starters.

Het hoge tarief is in ieder geval van toepassing op parkeren in speciaal gebouwde garages. Die behoren naar hun aard niet tot een woning.

Verkeerd tarief overdrachtsbelasting, mogelijk strafbaar

De keuze voor het tarief wordt gedaan door de koper en verkoper in overleg met de notaris. Het opzettelijk kiezen voor het lage tarief terwijl het hoge 6% tarief van toepassing is, kan een strafbaar feit opleveren.

Voor meer informatie kijk je op de site van De Belastingdienst.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    0
    Je winkelwagen