Stappenplan: Een huis kopen
stappenplan huis kopen

Een huis kopen

Een huis kopen, daar komt veel bij kijken. Je begint met jouw woonwensen in kaart te brengen en hoeveel geld je kan lenen. Vervolgens ga je kijken bij woningen en een bod uitbrengen. Daarna onderteken je de koopovereenkomst en de transportakte.

Lees het stappenplan hieronder door zodat je goed voorbereid bent als je een huis kopen gaat.

Op de DoeHetZelfNotaris lees je de rol van de notaris bij de koop van een woning.

Stappenplan

  1. Wat voor woning wil je?

    Bepaal eerst wat voor soort woning je wilt kopen. Is dat een nieuwbouwwoning of wil je een bestaand huis kopen? Hoeveel ruimte heb je nodig? Moet de woning instap klaar zijn of ga je zelf klussen? Maak een lijst van de woonwensen.
    Kijk ook in wat voor omgeving je wilt gaan wonen. Wil je midden in de stad wonen of op het platteland?

  2. Hoeveel kan je lenen?

    Ga bij de bank na hoeveel je maximaal kan lenen. Hoeveel je kan lenen is afhankelijk van je inkomen, de waarde van het huis, de maandelijkse vaste lasten en andere financiële verplichtingen. Je kan maximaal 100% van de waarde van de woning financieren. Houdt hier rekening mee als je nog wilt verbouwen in de woning en bereken hoeveel eigen geld je nodig hebt. Een huis kopen doe je voor de lange termijn, dus zoek dat goed uit.
    Als je weet hoeveel je kan lenen, kan je daar jouw woonwensen op aanpassen.

  3. Zoeken van een woning

    Als je weet wat jouw woonwensen zijn en wat je maximaal kan lenen, kan je beginnen met zoeken. Je kan op verschillende manieren een woning vinden:
    – Op funda.nl vind je een groot aanbod koopwoningen. Hier kan je zelf de filters instellen en ontvang je een melding als er een woning binnen jouw woonwensen te koop wordt aangeboden.
    – Via een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar gaat met jouw woonwensen gericht op zoek naar een passende woning.
    Open Huizen Dag. Twee keer per jaar organiseert NVM de NVM Open Huizen Dag. Tijdens deze dag kan je vrijblijvend alle deelnemende woningen bezoeken, zonder afspraak.
    Sociale media. Veel makelaars maken via hun sociale media al bekend welke woningen er in de verkoop komen.
    Als je een woning voorbij ziet komen die aan jouw woonwensen voldoet kan je een bezichtiging inplannen.

  4. Woning gevonden

    Je hebt een woning gevonden die je graag wilt hebben. Voordat je een bod uitbrengt, moet je weten wat de woning waard is en wat je er zelf voor wilt betalen. Als je voldoende financiële ruimte hebt, kan je gaan onderhandelen over de aankoopprijs, de overname van roerende zaken en de transportdatum van het huis.
    Bij het bod kan je ook bepaalde voorbehouden doen, zoals het voorbehoud van financiering en een bouwkundige keuring. Dit zijn ontbindende voorwaarden.
    De verkoper is niet verplicht om in te gaan op jouw bod. Maar als de verkoper met een tegenbod komt, kan je wel beginnen met onderhandelen.
    Zijn jullie het eens over de prijs? Dan moet de woning eventueel getaxeerd worden en je kan ook eventueel een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Dan krijg je een objectief beeld van de staat van de woning. De taxatie is ook van belang voor de hoogte van de hypotheek.

  5. De koopovereenkomst

    Nadat de prijs is vastgesteld, de ontbindende voorwaarden zijn besproken en de transportdatum is afgesproken stelt de makelaar de koopovereenkomst op. Beide partijen moeten deze ondertekenen. De koper heeft daarna een bedenktijd van 3 dagen. Binnen die 3 dagen mag de koper de koopovereenkomst ontbinden zonder opgaaf van redenen. Na het sluiten van de koopovereenkomst moet er een waarborgsom worden gestort bij de notaris of moet de koper een bankgarantie stellen. Als de koper na de bedenktijd de overeenkomst alsnog wilt ontbinden, kan dat als een van de ontbindende voorwaarden zich voordoet. Bijvoorbeeld als je geen financiering kan krijgen. Wil je ontbinden, maar kan dat niet op grond van een ontbindende voorwaarde? Dan betaalt de koper meestal een boete van 10% van de koopsom. Dit staat ook in de koopovereenkomst.

  6. Hypotheek afsluiten (eventueel)

    Je kan ook een woning kopen zonder hypotheek. Dan is deze stap overbodig en kan je verder naar de volgende.
    Nadat de koopovereenkomst is ondertekend zal de hypotheekadviseur op zoek gaan naar de hypotheek die het beste bij je past: een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Je sluit een hypotheek meestal af voor 30 jaar. Je kan 100% van de waarde van je woning financieren. De overige kosten moet je zelf financieren.
    Er zijn verschillende hypotheekverstrekkers, met ieder hun eigen voorwaarden. Informeer dus bij verschillende hypotheekverstrekkers wanneer je een huis kopen wilt. Het verwerken van een hypotheekaanvraag duurt ongeveer 4 tot 8 weken.

  7. De overdracht

    Als de bedenktijd is verstreken, de hypotheek is geregeld en eventuele ontbindende voorwaarden niet van toepassing zijn, is de koop definitief en kan de woning worden overgedragen. Het huis kopen sluit je altijd af bij de notaris. De overdracht vindt plaats via de notaris. Vlak voor de overdracht ga je samen met de makelaar naar de woning om te zien of deze nog in de afgesproken staat is. Daarna ga je naar de notaris. Zodra je de transportakte hebt getekend ben je eigenaar van de woning. Vaak wordt er ook direct een hypotheekakte getekend. De koopsom moet voor de overdracht op de derdengeldrekening van de notaris staan.
    Na de ondertekening staat de woning op jouw naam. De notaris schrijft dat in bij het Kadaster.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Je winkelwagen