Wat is kopen met financieringsvoorbehoud?

Wat is kopen met financieringsvoorbehoud?

Wat is een financieringsvoorbehoud?

Een financieringsvoorbehoud is een voorbehoud dat je in het koopcontract opneemt. Het voorbehoud houdt in dat als je geen financiering kunt krijgen, de koop ontbonden kan worden.

Kopen met financieringsvoorbehoud

financieringsvoorbehoud

Als je een huis koopt of een (grote) boot, heb je hier een groot geldbedrag voor nodig. Dit heb je meestal niet zomaar op je rekening staan. Hiervoor vraag je dan een hypotheek aan. Je kan een hypotheek pas afsluiten als je het koopcontract hebt getekend. Het kan voorkomen dat je na het tekenen van het contract een afwijzing van je aanvraag voor financiering krijgt. In dat geval kan de koop niet plaatsvinden en zal je de koopovereenkomst moeten ontbinden.

Als je het koopcontract hebt getekend voor een woning heb je 3 dagen bedenktijd (artikel 7:2 Burgerlijk Wetboek). Binnen die termijn mag je de koopovereenkomst ontbinden. Na die tijd kan je ook nog ontbinden maar betaal je (meestal) een boete van 10% van de koopsom.

Om deze situatie te voorkomen kan je kopen met een financieringsvoorbehoud. Dat is een ontbindende voorwaarde. Het houdt in dat als je de onroerende zaak koopt, maar je de financiering niet kan krijgen, dan kan je de koopovereenkomst ontbinden. Je betaalt dan geen annuleringskosten.

De reden voor het kopen onder voorbehoud van financiering is dus om te voorkomen dat je de boete moet betalen. Zo bescherm je jezelf en de verkoper tegen een financiële strop.

Beroep doen op voorbehoud

Let erop dat je op tijd een beroep doet op het financieringsvoorbehoud. Vaak geldt er een termijn van 6 weken, maar er kan ook een ander termijn zijn afgesproken.

Als je de financiering niet op tijd rond krijgt kan je een beroep doen op het financieringsvoorbehoud. Maar je moet wel aantonen dat je hebt geprobeerd om de financiering rond te krijgen. Wat je precies moet laten zien staat in de koopovereenkomst. In een standaard koopovereenkomst staat dat je ‘al het redelijke mogelijke‘ moet doen om de financiering te krijgen. Vaak wordt dit gezien dat je twee of meer hypotheekverstrekkers om een financiering hebt gevraag, maar dat jouw verzoek is afgewezen.

Het is belangrijk dat je het voorbehoud op tijd en op de juiste manier inroept.

    Heeft onze uitleg je geholpen?

    Je winkelwagen