Parkeerplek

Home » Parkeerplek

Parkeerplek kopen

Je auto voor de deur parkeren? Voor veel mensen een logische gedachte. Op veel plekken in Nederland allang niet meer. Een parkeerplek in Amsterdam is duurder dan een eenvoudige woning in Groningen. Parkeerplekken al dan niet overdekt bestaan uit niet veel meer dan een paar strepen op de grond. Een parkeerplek kan je zelf verkopen, daar heb je geen makelaar bij nodig.

Omdat ze vaak wel een eigen kadastraal nummer hebben, moet het transport bij een notaris plaatsvinden.

Parkeerplaats bij of in een appartementencomplex

Vaak is een parkeerplek een onderdeel van een appartementencomplex. In dat geval moet je ook in de regels van de Vereniging van Eigenaren kijken. Bij de splitsing of het opmaken van de appartementen zijn vaak regels gesteld over het mogen verkopen van de bergingen. Zo kan je ze soms uitsluitend aan andere leden van de VvE verkopen. Het kan ook zijn dat de andere leden een recht van eerste verkoop hebben. Kijk goed in het VvE-reglement, ook voor toestemmingsvereisten.

Parkeerplek

Langs de notaris

Heb je de parkeerplek gekocht (of verkocht) dan moet je naar de notaris. Een parkeerplek is in principe een registergoed. Die staan met een apart nummer ingeschreven in het kadaster. Je hebt een notaris nodig om een transportakte op te stellen, die in het kadaster kan worden ingeschreven.

De kosten van de notaris heb je als koper zelf in de hand. Schrik niet want de notariskosten kunnen behoorlijk hoog zijn in verhouding tot de koopprijs. De koper heeft het recht om de notaris te zoeken en in ieder geval een offerte te vragen. Dit is op grond van de algemene regel: “wie betaalt die bepaalt”. De koper zal in het algemeen alle kosten verbonden aan de koop moeten betalen.Heb je de parkeerplek gekocht (of verkocht) dan moet je naar de notaris. Een parkeerplaats is in principe een registergoed. Die staan met een apart nummer ingeschreven in het kadaster. Je hebt een notaris nodig om een transportakte op te stellen, die in het kadaster kan worden ingeschreven.

Het maakt voor de kosten niet uit aan wie je de parkeerplaats verkoopt, een vreemde of een ander lid van de VvE. De werkzaamheden van de notaris zijn bovendien niet minder bij een groot stuk appartement of bij een parkeerplek. Het opstellen van de akte, het controleren van de registers en de gegevens van de koper en verkoper, deze werkzaamheden zijn in beginsel gelijk.

Je kan ook als verkoper de kosten van de notaris voor je rekening nemen. Jij mag dan de notaris uitzoeken. Je noemt dat vrij op naam, afgekort als v.o.n. Dat zet je dan in de aanbieding of advertentie.

Parkeerplek verhuren

Je kan een parkeerplek ook verhuren. Je hebt dan maandelijkse opbrengsten en praktisch geen kosten. Wil je de parkeerplek verhuren, dan moet je een goed contract opstellen om je positie te verzekeren.

Voordelen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk zelf een huurcontract voor een parkeerplek.

  • In 5 minuten klaar
  • Geen makelaar of jurist nodig
  • Jouw overeenkomst op jouw moment
  • Word document dus zelf aan te passen
  • Goed geregeld als verhuurder
  • Reken veilig af met iDEAL, Apple Pay of Creditcard
0
Je winkelmandje