Hoe te handelen als de eigenaar overlijdt?

Hoe te handelen als de eigenaar overlijdt?

Wat gebeurt er met het onroerend goed van de erflater?

Het onroerend goed gaat over op de erfgenamen. Om het op hun naam te krijgen in het Kadaster is een verklaring van erfrecht nodig.

De eigenaar overlijdt

overlijdt

De eigenaar van een onroerend goed komt te overlijden. Een onroerend goed is bijvoorbeeld een huis, garagebox of vakantiewoning. Komt de eigenaar daarvan te overlijden, dan gaat het onroerend goed over op de erfgenamen.

Wie erfgenaam is, is wettelijke geregeld. Tenzij er een testament is opgesteld. Volgens het wettelijke erfrecht zijn eerst de partner en kinderen erfgenaam. Zijn die er niet? Dan zijn de ouders en broers en zussen erfgenaam. In een testament kan je ook iemand anders aanwijzen, bijvoorbeeld een goede vriend(in) of de buren.

Na het overlijden moet het onroerend goed ook op naam van de erfgenamen komen te staan. Dat kan met een verklaring van erfrecht. Dat is een verklaring van de notaris waarin deze aangeeft wie de erfgenamen zijn. Deze verklaring zal de notaris vervolgens in het Kadaster inschrijven. Op die manier komt het onroerend goed op naam van de erfgenaam te staan.

Kadaster wijzigen na overlijden

Het overschrijven in het Kadaster is noodzakelijk. In Nederland kennen we een sluitend systeem wie de eigenaar is van een onroerende zaak. Dat staat namelijk genoteerd in het Kadaster. Het is ook een keurige opvolgende lijn van eigenaren. Er kan dus geen stapje tussenuit gehaald. De eigenaar overlijdt en de opvolgers zijn de erfgenamen. Dus ook als de erfgenamen het object willen verkopen moet je in het Kadaster eerst kunnen zien dat zij eigenaar zijn geworden. Daarna pas kunnen zij het object leveren.

Doehetzelfnotaris

Heb je een verklaring van erfrecht nodig? Deze vraag je eenvoudig en zeer voordelig online aan via onze zustersite de DoeHetZelfNotaris.

    Lees meer over Vraag het de makelaar

    Je winkelwagen