Simpel uitgelegd: Wat betekent vrij op naam?

Simpel uitgelegd: Wat betekent vrij op naam?

Wat is vrij op naam?

Het wil zeggen dat bij de verkoop alle kosten van die verkoop door de verkoper worden betaald. De prijs die de koper ziet is het bedrag waarvoor het op zijn naam komt te staan.

Wat houdt vrij op naam in?

vrij op naam

Vrij op naam bepaalt welke kosten voor eigendomsoverdracht voor rekening van de verkoper komen. Voor eigendomsoverdracht van een woning of andere onroerende zaak moeten er verschillende dingen worden geregeld. Zoals de koop zelf en de levering aan de koper via de notaris. Daarnaast moet er ook overdrachtsbelasting worden betaald. Dan ontstaat de vraag wie dat moet betalen.

Als een object vrij op naam wordt aangeboden, dan spreken verkoper en koper daarmee af dat de koper bepaalde kosten voor de eigendomsoverdracht niet hoeft te betalen. Die kosten komen dan niet bovenop de koopsom voor de koper. En die blijven dus voor rekening van de verkoper.

Welke kosten niet voor koper?

Als de koper een woning vrij op naam koopt, dan komen deze kosten niet voor zijn of haar rekening:

  • de overdrachtsbelasting
  • de kosten voor het opstellen van het contract
  • notariskosten, zoals kosten voor de leveringsakte
  • de inschrijving daarvan in het kadaster (transportkosten)

Let op: vaak zal een koper ook een hypotheek bij een bank moeten afsluiten om de koopsom te kunnen financieren. De kosten voor het regelen van een hypotheek blijven voor rekening van de koper, ook als er vrij op naam wordt gekocht. Bijvoorbeeld kosten voor een hypotheekadviseur en notariskosten voor de hypotheekakte.

Nieuwbouw

In het algemeen wordt alle nieuwbouw vrij op naam te koop aangeboden. De koper is dan de eerste eigenaar, waardoor er geen overdrachtsbelasting verschuldigd is.

Kosten koper

Is de aanbieding kosten koper‘? Kosten koper is het tegenovergestelde van vrij op naam. In dat geval moet de koper wel de overdrachtsbelasting en notariskosten voor zijn of haar rekening nemen.

    Lees meer over Vraag het de makelaar

    Je winkelwagen