Direct jouw stacaravan verkopen

Direct jouw stacaravan verkopen

Een stacaravan verkopen

Een stacaravan verkopen doe je hier. Je kunt natuurlijk eenvoudig zelf een verkoopcontract opmaken. De juridische positie van de eigendom van de stacaravan is dat je de economische eigendom bezit en die kan verkopen. De meest voorkomende verkoop is die waarbij de stacaravan wordt verkocht op een staplaats. Je kan natuurlijk ook een gloednieuwe stacaravan bij een dealer kopen. Ook komt het voor dat een stacaravan verkocht wordt omdat de eigenaar een nieuwe wil plaatsen op de staplaats.

Toestemming eigenaar

stacaravan verkopen

De stacaravan staat los van de grond. Je kan die caravan dus verkopen. Meestal is de grond waarop de stacaravan staat niet jouw eigendom. Je kan de plek waar die staat niet meeverkopen. Jij hebt meestal een huurcontract met de eigenaar van het terrein. Dat wil zeggen dat je aparte afspraken moet maken met de eigenaar van de grond. In het algemeen is dat een vakantiepark of een andere exploitant van een kampeerterrein.

Er komen dus twee afspraken met de koper. Het eerste contract is de stacaravan verkopen zo wordt de koper de eigenaar van de stacaravan. Met het tweede contract wordt de huur overgezet. Bij dat contract is de exploitant van de staplaats partij.

In de meeste voorwaarden van recreatieondernemingen staat dat je vooraf toestemming moet vragen van de exploitant. Is de ondernemer aangesloten bij de Recron, dan ben je gebonden aan artikel 9 van de Recron voorwaarden.

Zoek dit van tevoren goed uit. Soms heb je zelfs in het verleden afgesproken dat de exploitant mag bemiddelen bij de verkoop van de stacaravan. Daarbij zal die een percentage van de opbrengst ontvangen. Op dat percentage bestaat dan vaak ook recht als zij helemaal niets gedaan hebben.

Losse stacaravan verkopen

Verkoop je de stacaravan zonder staplaats? In dat geval moet je enorm goede afspraken maken over wanneer het risico van de eigendom overgaat. Ook regel je dan wie verantwoordelijk is voor het verplaatsen van de stacaravan. Er kan heel snel schade ontstaan bij het verplaatsen van een oude caravan die al jaren op dezelfde plek staat.

Stappenplan: Stacaravan verkopen

 1. Zorg voor een goede presentatie

  De stacaravan moet goed onderhouden zijn, tenzij je voor een lage prijs een opknapper wilt verkopen. Overweeg onderhoud uit te (laten) voeren om een hogere koopprijs te rechtvaardigen. Zorg dat de stacaravan schoon is en opgeruimd. Liefst geen persoonlijke spullen.

 2. Bepaal een realistische prijs

  Kijk op sites waar vergelijkbare stacaravans te koop staan. Bepaal op grond daarvan een reële prijs.

 3. Zorg voor een perfecte bezichtiging

  Probeer voor de bezichtiging naar jouw stacaravan te kijken met de blik van een ander. De koper moet tijdens de bezichtiging zich al eigenaar van de stacaravan kunnen voelen. Zorg dus dat er geen particuliere spullen meer zijn.

 4. Informeer de koper volledig

  Dit is het moment waarop je de koper volledig moet informeren. Informatie die je hebt gedeeld kan achteraf niet tegen je gebruikt worden. Dus als er iets niet 100% in orde is en je vertelt het nu, kan de koper niet achteraf zeggen dat hij het niet wist. Verzwijg je echter zaken, dan kan de koper, ook na de koop, nog bij je aankloppen.

 5. Maak afspraken over de huur van staplaats

  In de meeste gevallen is de grond waar de stacaravan op staat geen eigendom. Je huurt de plek van de terreineigenaar. Die moet een nieuwe huurovereenkomst afsluiten met de koper. Die afspraak is belangrijk voor de koper en dus onderdeel van de onderhandelingen.

 6. Onderhandel over de prijs en de rest van de voorwaarden

  Probeer een zo goed mogelijke koopprijs te ontvangen. Realiseer je dat naast de koopprijs ook andere zaken op geld waardeerbaar zijn. De inventaris, extra’s die je al dan niet achterlaat. Maar ook een paar maanden stageld of verzekering. Staar je dus niet blind op de koopprijs, maar kijk naar de totale deal. Een stacaravan verkopen kan je dan meer of veel minder opleveren dan alleen de koopsom.

 7. Zet de afspraken op papier

  Zorg dat je een goed contract opstelt. Zorg dat alle afspraken die je hebt gemaakt hierin staan. Bij twijfel voeg je foto’s toe. Een krasje, iets dat je mee verkoopt, zorg dat je achteraf geen discussie kan krijgen.

Voordelen om hier snel je stacaravan te verkopen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk zelf een koopcontract voor een stacaravan.

 • In 5 minuten klaar
 • Geen makelaar, jurist of notaris nodig
 • Jouw overeenkomst op jouw moment
 • Word document dus zelf aan te passen
 • Goed beschermd als koper en verkoper
 • Reken veilig af met iDEAL, Apple Pay of Creditcard

Moet dit bij de notaris?

Als de stacaravan op grond van huur op een terrein staat dan hoef je niet naar de notaris. Jullie kunnen onderling in een contract de koop/verkoop regelen. Dat is anders als de onderliggende grond in eigendom is, of dat er sprake is van een recht van opstal of erfpacht. In die gevallen moeten jullie de overeenkomst vast laten leggen bij een notaris. Die moet de koop dan ook inschrijven in het kadaster. Zo is een stacaravan verkopen dan plotseling veel duurder. Zorg dat de kosten voor rekening van de koper komen.

Is een stacaravan onroerend?

Veel verkopers zullen stellen dat een stacaravan een roerende zaak is. Soms staan er zelfs voor de vorm nog twee losse wielen naast. In de praktijk is dat niet voldoende. De vraag is of de stacaravan naar zijn aard onroerend is. Dat heeft te maken met de vraag of de stacaravan te verplaatsen is. Maar ook aansluiting op gas/water/elektra of zelfs riool zijn bepalend. Er zijn een reeks factoren die onderling bepalen of de stacaravan roerend of onroerend is.

0
Je winkelwagen