Stacaravan verkopen

Stacaravan verkopen

Home » Stacaravan » Stacaravan verkopen

Een stacaravan verkopen

Een stacaravan kopen of verkopen doe je hier. In alle gevallen kan je natuurlijk eenvoudig zelf een contract opmaken. De juridische positie van de eigendom van de stacaravan is dat je de economische eigendom bezit en die kan verkopen.

Toestemming eigenaar

Vakantie

De stacaravan staat los van de grond. Je kan die dus verkopen. Meestal is de grond waarop de caravan staat niet jouw eigendom. Je kan de plek waar die staat niet meeverkopen. Jij hebt meestal een huurcontract met de eigenaar van het terrein. Dat wil zeggen dat je aparte afspraken moet maken met de eigenaar van de grond.

Er komen dus twee afspraken met de koper. Met het eerste contract wordt die eigenaar van de stacaravan. Met het tweede contract wordt de huur overgezet. Bij dat contract is de exploitant van de staplaats partij.

In de meeste voorwaarden van recreatieondernemingen staat dat je vooraf toestemming moet vragen. Is de ondernemer aangesloten bij de Recreon, dan ben je gebonden aan artikel 9 van de Recreon voorwaarden.

Zoek dit van tevoren goed uit. Soms heb je zelfs in het verleden afgesproken dat de exploitant mag bemiddelen bij de verkoop van de stacaravan. Daarbij zal die een percentage van de opbrengst ontvangen. Op dat percentage bestaat dan vaak ook recht als zij helemaal niets gedaan hebben.

Stappenplan

Hoe verkoop ik mijn stacaravan?

 1. Zorg voor een goede presentatie

  De stacaravan moet goed onderhouden zijn, tenzij je voor een lage prijs een opknapper wilt verkopen. Overweeg onderhoud uit te (laten) voeren om een hogere koopprijs te rechtvaardigen. Zorg dat de stacaravan schoon is en opgeruimd. Liefst geen persoonlijke spullen.

 2. Bepaal een realistische prijs

  Kijk op sites waar vergelijkbare stacaravans te koop staan. Bepaal op grond daarvan een reële prijs.

 3. Zorg voor een perfecte bezichtiging

  Probeer voor de bezichtiging naar jouw stacaravan te kijken met de blik van een ander. De koper moet tijdens de bezichtiging zich al eigenaar van de stacaravan kunnen voelen. Zorg dus dat er geen particuliere spullen meer zijn.

 4. Informeer de koper volledig

  Dit is het moment waarop je de koper volledig moet informeren. Informatie die je hebt gedeeld kan achteraf niet tegen je gebruikt worden. Dus als er iets niet 100% in orde is en je vertelt het nu, kan de koper niet achteraf zeggen dat hij het niet wist. Verzwijg je echter zaken, dan kan de koper, ook na de koop, nog bij je aankloppen.

 5. Maak afspraken over de huur van staplaats

  In de meeste gevallen is de grond waar de stacaravan op staat geen eigendom. Je huurt de plek van de terreineigenaar. Die moet een nieuwe huurovereenkomst afsluiten met de koper. Die afspraak is belangrijk voor de koper en dus onderdeel van de onderhandelingen.

 6. Onderhandel over de prijs en de rest van de voorwaarden

  Probeer een zo goed mogelijke koopprijs te ontvangen. Realiseer je dat naast de koopprijs ook andere zaken op geld waardeerbaar zijn. De inventaris, extra’s die je al dan niet achterlaat. Maar ook een paar maanden stageld of verzekering. Staar je dus niet blind op de koopprijs, maar kijk naar de totale deal.

 7. Zet de afspraken op papier

  Zorg dat je een goed contract opstelt. Zorg dat alle afspraken die je hebt gemaakt hierin staan. Bij twijfel voeg je foto’s toe. Een krasje, iets dat je mee verkoopt, zorg dat je achteraf geen discussie kan krijgen.

 8. Levering

  De levering is het moment waarop de eigendom daadwerkelijk overgaat. De betaling moet ontvangen zijn. Je levert de stacaravan op de wijze die jullie hebben afgesproken. Vanaf dat moment gaat het risico van de eigendom over van de verkoper op de koper.
  Voor stacaravans geldt geen wettelijke bedenktijd, die is alleen van toepassing voor woningen en vakantiewoningen. Je kan een contractuele bedenktijd hebben afgesproken.

Voordelen om hier je stacaravan te verkopen

Je maakt nergens zo voordelig en makkelijk zelf een koopcontract voor een stacaravan.

 • In 5 minuten klaar
 • Geen makelaar, jurist of notaris nodig
 • Jouw overeenkomst op jouw moment
 • Word document dus zelf aan te passen
 • Goed beschermd als koper en verkoper
 • Reken veilig af met iDEAL, Apple Pay of Creditcard
Moet dit bij de notaris?

Als de stacaravan op grond van huur op een terrein staat dan hoef je niet naar de notaris. Jullie kunnen onderling in een contract de koop/verkoop regelen. Dat is anders als de onderliggende grond in eigendom is, of dat er sprake is van een recht van opstal of erfpacht. In die gevallen moeten jullie de overeenkomst vast laten leggen bij een notaris. Die moet de koop dan ook inschrijven in het kadaster.

Is een stacaravan onroerend?

Veel verkopers zullen stellen dat een stacaravan een roerende zaak is. Soms staan er zelfs voor de vorm nog twee losse wielen naast. In de praktijk is dat niet voldoende. De vraag is of de stacaravan naar zijn aard onroerend is. Dat heeft te maken met de vraag of de caravan te verplaatsen is. Maar ook aansluiting op gas/water/elektra of zelfs riool zijn bepalend.

0
Je winkelwagen